İsrail'in Kudüs çevresine Yahudi yerleşim birimleri inşasına tepkiler

- FKÖ Genel Sekreteri Ureykat: - "Dışişleri Bakanı Maliki, kararın Güvenlik Konseyine taşınabilmesini görüşmek üzere Mısır, Ürdün, Fas ve Arap Birliği'nden oluşan Arap dörtlüsüyle toplantı yapmayı talep edecek"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Kudüs çevresine Yahudi yerleşim birimleri inşasına tepkiler

RAMALLAH (AA) - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşası kararının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) taşınabilmesi konusunu "Arap dörtlüsüyle" görüşeceklerini belirtti.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlediği basın toplantısında Ureykat, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bugün veya yarın BM, Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'ne mektup, bazı ülkelere de heyet göndereceğini belirtti.

Ureykat, Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'nin de İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşası kararının BMGK'ya taşınabilmesini görüşmek üzere Mısır, Ürdün, Fas ve Arap Birliği'nden oluşan Arap dörtlüsüyle toplantı yapmayı talep edeceğini söyledi.

Ortadoğu Dörtlüsü'nün yayımladığı raporda dolaylı olarak Filistin halkının, işgali ve mevcut durumu kabul etmesinin istendiğini savunan Ureykat, raporda sorunun ana hatlarına yoğunlaşılarak adil ve kapsamlı çözüm sunulması yerine krizin yönetilmeye çalışıldığını kaydetti.

Ureykat, işgal altındaki halkla işgalciyi eşit tutan tavsiyeler içeren yaklaşımlara karşı olduklarını belirterek, "Ortadoğu Dörtlüsü'nün raporu, uluslararası meşruiyete, uluslararası hukuka, yol haritasına, Arap Barış Girişimine ve imzalanan anlaşmalara aykırıdır" dedi.

FKÖ'nün yürütme kurulunun dün Devlet Başkanlığı merkezinde toplantı yaptığına işaret eden Ureykat, Arap Barış Girişimi, yol haritası, imzalanan anlaşmalar ve ilgili uluslararası kararlardaki tutumlarını sürdürerek Ortadoğu Dörtlüsü ile işbirliğini devam ettirmeye hazır olduklarını kaydetti.

Ortadoğu Dörtlüsü bu ay yayımladığı raporunda, Filistin-İsrail sorununa tek çözüm yolunun iki devletli bir uzlaşma olduğunu bildirerek, tarafları bu konuda, politika ve eylemleriyle samimi bir taahhütte bulunmaya çağırmıştı.

Raporda, "İsrail'in yerleşim yerleri inşası ve genişleme politikasına, İsrail'in kullanımına özel arazi belirlenmeli ve Filistin'in kalkınmasının inkarına son verilmeli" ifadesine yer verilmişti.











Yorumlar