İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka

- Filistinliler, İsrail'in son saldırılarında yıkılan evlerini onarmak için bölgeye inşaat malzemesi girişine izin verilmesini talep ediyor

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka

GAZZE (AA) - Gazze'deki Filistinliler, İsrail'in son saldırılarında yıkılan evlerini onarmak için abluka altındaki bölgeye inşaat malzemesi girişine izin verilmesini bekliyor.

İsrail'in 2014 yılında düzenlediği saldırılarda yıkılan yüzlerce ev, sınır kapılarının kapalı tutulması ve inşaat malzemesi girişine izin verilmemesi nedeniyle onarılamıyor. İsrail'in uzun zamandır kapalı olan Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı pazartesi günü açarak abluka altındaki Gazze'ye kısa süreliğine de olsa inşaat malzemesi girişine izin vermesinden memnun olan Filistinliler, evlerini tamamen onarmak için kapıların sürekli açık tutulmasını istiyor.

Eş-Şucaiyye Mahallesi'nde yaşayan Filistinli Yahya el-Acle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, abluka nedeniyle 2014 yılındaki saldırılarda yıkılan evini henüz onaramadığını belirtti.

Malzeme girişine izin verilmemesinden dolayı inşaat alanında yaşanan durgunluğun İsrail'in sınır kapısını açmasıyla biraz geçtiğini ifade eden Acle, yıkılan tüm evlerin onarımının tamamlanması için malzeme girişine izin verilmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Saldırılarda evi zarar gören Filistinli Yusuf Harare, evinin onarımına devam etmek için çimento krizinin sona ermesini talep ederek, bölgeye malzeme girişinin sağlanmasını ve biraz rahata kavuşmayı istediğini ifade etti.

Gazze'de mıcır fabrikası sahibi Hazım Ebu Cebbe, fabrikada malzeme yoksunluğu nedeniyle iş olmadığını, bu sebeple işçilerin aylardır çalışamadığını belirtti.

İsrail'in pazartesi günkü gibi malzeme girişine her zaman izin vermesini isteyen Ebu Cebbe, ablukanın birçok alanda sıkıntıya yol açtığını vurguladı.

İsrail, geçen pazartesi günü yedi hafta aradan sonra ilk kez Kerm Ebu Salim Kapısı'ndan Gazze'ye çimento girişine izin vermişti.

BM, İsrail ve Filistin arasında yapılan görüşmeler sonucu 8 Ekim'de Gazze'nin imarı için inşaat malzemelerinin BM'ye bağlı ekiplerin gözetiminde girmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşma, inşaat malzemelerinin, binaların onarımı dışında farklı amaçlar için kullanılmayacağının garanti altına alınmasını ve dağıtımın uluslararası gözlemcilerin denetiminde yapılmasını öngörüyor.

Ancak İsrail, Hamas'ın askeri amaçlar için kullandığı gerekçesiyle, 3 Nisan'da bölgeye çimento girişini durdurduğunu açıklamıştı.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılar düzenlemiş, 51 gün süren saldırılar ateşkesle sona ermişti. İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz hale gelmişti.

Yorumlar