İsrail'in Gazze ablukası

- Gazze Şeridi'nde Ablukayla Mücadele Halk Komitesi Başkanı Hudari: "Gazze'deki ablukayı kaldırmak ve Batı Şeria'daki yerleşim birimleri inşasını durdurmak için BM'yi acilen harekete geçmeye davet ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Gazze ablukası

GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'nde Ablukayla Mücadele Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari, Birleşmiş Milletleri (BM), İsrail'in Gazze ablukasını kaldırmak ve Batı Şeria'daki yerleşim birimleri inşasını durdurmak için derhal harekete geçmeye çağırdı.

Hudari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un dün BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamaların son derece önemli olduğunu belirterek, "Gazze'deki ablukayı kaldırmak ve Batı Şeria'daki yerleşim birimleri inşasını durdurmak için BM'yi acilen harekete geçmeye davet ediyoruz." dedi.

Ban'a Gazze'deki ablukanın kaldırılması için İsrail'e baskı yapılması konusunda daha etkin rol oynaması çağrısında bulunan Hudari, "Abluka yasa dışı ve gayri ahlaki bir durum. Uluslararası kanunlara aykırı olan yerleşim birimleri inşasının da sona erdirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

İsrail'in yaklaşık 10 yıldır abluka altında tuttuğu Gazze'ye üç kez düzenlediği saldırıların bölgedeki ekonomiyi çökerttiğini, işsizlik ve yoksulluğu artırdığını kaydeden Hudari, "Bir milyondan fazla Gazzeli yardıma muhtaç. Gazze halkı, su, elektrik ve altyapı sorunları gibi onlarca sıkıntıyla iç içe yaşamaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Ban Ki-mun, dün BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen "Ortadoğu ve Filistin Sorunu" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada "Gazze'nin dış dünyaya kapalı olmasının, zaman ayarlı bomba gibi her an patlayabilecek bir ortam oluşturduğunu" ifade etmişti. Ban ayrıca Oslo Anlaşması'nın üzerinden 23 yıl geçtiğini, anlaşmanın hedeflerinden gittikçe uzaklaşıldığını ve illegal yerleşimlerin yayılmasının sürdüğünü kaydederek, "Şiddet ve yeni yerleşim birimlerinin kurulmaya devam etmesi, iki devletli çözüm hedefi yerine tek devlet realitesini getiriyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.



Yorumlar