İsrail'in Filistin'deki yıkımları

- İsrail güçleri, El Halil'de bir ev ile sosyal etkinliklerin düzenlendiği bir merkezi yıktı

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Filistin'deki yıkımları

EL HALİL (AA) - İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın El Halil kentinde "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle bir ev ile sosyal etkinliklerin düzenlendiği bir merkezi yıktığı bildirildi.

El Halil kentinin güneyindeki Ummu'l Hayr köyü sakinlerinden Aziz el-Hezalin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Ali el-Hezalin isimli Filistinlinin tenekeden evi ile köy halkı tarafından sosyal etkinlikler için kullanılan bir merkezi yıktığını belirtti.

Hezalin, söz konusu merkezin "C bölgesinde" inşa edildiği gerekçesiyle son birkaç ay içerisinde ikinci kez yıkıldığını ifade etti.

Eğitim kurslarının verildiği, içerisinde kütüphane ve çocuklar için oyun alanlarının bulunduğu merkezin köy halkının nefes alabildiği tek mekan olduğunu söyleyen Hezalin, "Bizim bu topraklardan gitmemizi istiyorlar, sürekli evlerimizi yıkıyorlar." dedi.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin ise "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi Filistinlilerin C bölgesinde inşaat yapmasını neredeyse imkansız kılıyor. İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te yaklaşık 200 bin, Batı Şeria'da da 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası toplum, İsrail’in işgalindeki bu topraklarda bulunan Yahudi yerleşim birimlerini illegal kabul ediyor.

Yorumlar