İsrail'in evlerini enkaza dönüştürdüğü Filistinliler

- Batı Şeria'nın Ummu'l Hayr köyünden Hezalin: "İsrail buldozerleri evimizi birkaç dakika içinde enkaza dönüştürdü. Bizi evlerimizden topraklarımızdan kovmak istiyorlar." "Onlar yıksa bile biz yeniden yapacağız. Vatanımızı bırakıp nereye gidelim?" - Filistinli Süleyman: "Eski insanlar gibi hayat sürüyoruz. Suyu hayvanlar aracılığıyla temin etmeye çalışıyoruz. Birçok insan bizim yaşadığımız gibi yaşamaya tahammül edemez. Ama biz toprağımızı korumak için sabrediyoruz."

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in evlerini enkaza dönüştürdüğü Filistinliler

EL-HALİL (AA) - KAYS EBU SEMRA - İsrail'in Batı Şeria'da evlerini yıktığı Filistinli aileler, derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria'nın idare ve güvenliğinin" İsrail'e bırakıldığı "C bölgesi"nde yaşayan Filistinliler, yuvalarının yıkılmasının ardından çadırlarda hayat mücadelesi veriyor.

İsrail, 1967'de inşa ettiği Batı Şeria'da birçok Yahudi yerleşim birimi kurarken, bu bölgelerdeki Filistinlilerin ise evlerini yıkıyor. Yahudiler, yeni yerleşimlerde yaşarken, birkaç yüz metre uzağında aynı bölgedeki Filistinliler ise dört direk üstüne kurulu sadece üzeri muşamba ya da battaniyeyle örtülü mekanlarda yaşamak zorunda kalıyor.

İsrail ordusuna ait buldozerlerin, geçen ay C bölgesinde olmasınedeniyle "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle evini yıktığı El-Halil kentine bağlı Ummu'l Hayr köyündeki Hudra el-Hezalin ve çocukları da birçok aile gibi zor şartlar altında hayatını sürdürmeye çalışıyor.

AA muhabirine konuşan Hezalin, "İsrail buldozerleri evimizi birkaç dakika içinde enkaza dönüştürdü. Bizi evlerimizden topraklarımızdan kovmak istiyorlar. Uzun yıllardır, İsrail'in Batı Şeria'yı işgal ettiği 1967 yılından öncesinden beri bu topraklarda yaşıyoruz." dedi.

- "Onlar yıkacak biz yapacağız"

İsrail ordusunun daha önce de birkaç kez evini yıktığını, ama yeniden inşa ettiklerini belirten Hezalin, "Onlar yıksa bile biz yeniden yapacağız. Onlar yıkacak biz yapacağız. Burası bizim vatanımız. Vatanımızı bırakıp nereye gidelim?" diye konuştu.

Çadırda yaşamanın zor olduğunu dile getiren Hezalin, yazın aşırı sıcaklardan korunamadıkları gibi kış aylarının yaklaşmasıyla soğuk havadan korktuklarını söyledi.

Yahudi yerleşim birimlerine işaret eden Hezalin, "Onlar yeni evlerde, suyu elektriği, ağacı olan evlerde yaşıyor. Bizim ise burada hiç bir şeyimiz yok. Suyu çeşmelerden eşeklerle taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Vatanımızı bırakmayacağız"

Aynı köyde evi yıkılanlardan Süleyman el-Hezalin de "Eski insanlar gibi hayat sürüyoruz. Suyu hayvanlarla temin etmeye çalışıyoruz. Birçok insan bizim yaşadığımız gibi yaşamaya tahammül edemez. Ama toprağımızı korumak için sabrediyoruz. Vatanımızı bırakmayacağız. Buraların bizim olduğuna dair elimizde resmi belgelerimiz var." dedi.

İsrail'in Filistinlilere ait yapıları yıkmasına tepki gösteren Süleyman, "İsrail, daha çok yerleşim birimi inşası için bu arazileri, Filistinlilerden temizlemeye çalışıyor. Yaklaşık 130 kişinin yaşadığı köydeki binaların hepsi İsrail'in yıkım tehdidi altında. Bu toprakların mülkiyeti bizim elimizde. Atalarımız önceden buraları satın almış." ifadelerini kullandı.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi Filistinlilerin C bölgesinde inşaat yapmasını neredeyse imkansız kılarken, burada onlara ait olan evleri sık sık yıkıyor.

Yorumlar