İsrail'in boykot edilmesi

- İsrail, boykotu kırmak ve aktivistleri sınır dışı etmek üzere yeni bir komite kurdu

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in boykot edilmesi

KUDÜS (AA) - İsrail ürünlerine yönelik boykotu kırmak ve aktivistleri sınır dışı etmek üzere yeni bir komite kurduğu bildirildi.

İçişleri Bakanı Aryeh Deri ile İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan tarafından yayımlanan ortak yazılı açıklamada, İsrail'e yönelik boykotu kırmak, aktivistleri sınır dışı etmek ve ülkeye giriş yapmak isteyenleri engellemek için ortak bir komitenin kurulduğu ifade edildi.

Açıklamada, komitenin kurulma kararının, bakanlar Deri ve Erdan ile içişleri bakanlığından yetkililerin de bulunduğu toplantıda alındığı belirtilerek, "Bu komite, İsrail'de boykot faaliyetleri yürüten yüzlerce aktivisti tespit edecek, dışarıdan giriş yapmak isteyenleri de engelleyecek." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'de onlarca örgütün farklı isimler altında, İsrail'i boykota teşvik, ülkenin izole edilmesi ve vatandaşlarına zarar verme amacıyla bilgi topladığı öne sürüldü.

İçişleri Bakanı Erdan ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in boykotuna yönelik çalışan örgütlerin yasaklanması için bakanlığın her şeyi yapması gerektiğini ifade ederek, komitenin kurulmasını bu çerçevede atılan önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Arap Birliği, geçen hafta İsrail ile çalıştığı gerekçesiyle aralarında Avrupa ve ABD'li şirketlerin de bulunduğu bir grup uluslararası şirketi boykot listesine almıştı.

İsrail'in boykot edilmesini savunan yaklaşık 200 Filistinli sivil toplum kuruluşu, İsrail üzerinde ekonominin yanı sıra akademik, kültürel ve siyasi alanlarda baskı oluşturulması hedefiyle, 2005 yılında BDS (Boycott, Divestment ve Sanctions-Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) Hareketini kurmuştu. Küresel bir hareket olan BDS, Filistin toprağındaki İsrail işgaline son verilmesi, İsrail'in Arap-Filistinli vatandaşlarına tam eşitlik sağlanması ve Filistinli sığınmacıların geri dönüş haklarına saygı duyulması için uluslararası çalışmalar yürütüyor.

İsrail raporlarına göre, İsrail dış ticaret açığında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bu yılın ilk yarısında yüzde 82'lik oranla keskin bir artış yaşandı. Ticari açığın, küresel büyümedeki düşüş, Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerin Avrupa'da boykot edilmesinde yaşanan yükselişle aynı zamana denk geldiği kaydedildi.

Yorumlar