İsrail'den "Filistin topraklarına el koymayı meşrulaştırma" yasası

- Ortak Arap Listesi: - "Sağcı hükümet ve siyonist yerleşim yöntemi bölgeyi uçurumun eşiğine getirdi. Hükümet adil barış süreci ufkunu kapatıyor" - "Faşist sağcı hükümet işgal suçlarını meşrulaştırıyor. Irkçı kanununun kılıfı altında kalan vatan toprağını da yağmalamayı amaçlıyor" - İsrail insan hakları örgütü Yesh Din: - "Batı Şeria topraklarını çalarak işgal edilmiş topraklara ilhak edilmesini meşrulaştırmak için atılmış ek bir adım"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'den "Filistin topraklarına el koymayı meşrulaştırma" yasası

KUDÜS (AA) - İsrail meclisi Knesset'te Filistinlililerin özel mülkü olan arazilere inşa amacıyla el konulmasına imkan tanıyan yasa tasarısının son hazırlık okumasının onaylanması daha fazla Filistin toprağına el konulmasına ve bölgedeki adil barış çözümlerinin tükenmesine yol açacağı belirtildi.

Knesset'teki Filistin asıllı İsrail vatandaşlarının oluşturduğu, meclisteki sandalye sayısının yaklaşık yüzde 11'ini elinde bulunduran Ortak Arap Listesi'nden yayımlanan yazılı açıklamada, yasa tasarısının hazırlık okumasının onaylanmasından endişe duyulduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Sağcı hükümet ve siyonist yerleşim yöntemi bölgeyi uçurumun eşiğine getirdi. Hükümet adil barış süreci ufkunu kapatıyor." denilerek, yasa tasarısı "toprak yağmalama ve adil çözümü tasfiye etme" olarak nitelendi.

- "Kanun tasarısı vatan toprağını da yağmalamayı amaçlıyor"

Bu yasa tasarısının amacının Filistin davasını sonlandırmak ve Filistin halkının bağımsızlık şansını yok etmek olduğu vurgulanırken, "Faşist sağcı hükümet işgal suçlarını meşrulaştırıyor. Irkçı kanunun kılıfı altında kalan vatan toprağını da yağmalamayı amaçlıyor. Uluslararası kanunla çelişen, demokratik olmayan ve suç teşkil eden yerleşim yeri kanunu için mecliste oylamaya giderek demokrasiyi kullanıyor." denildi.

Ortak Arap Listesi Başkanı Eymen Avde de yayımladığı yazılı açıklamada, "Hükümetin düşmesi, bu ülke için müstakbel tüm çözümlere zarar veren işgalci ve ırkçı yasalara son verecek." ifadelerine yer verdi.

İsrail hükümetinin, Filistinlilerin topraklarını yağmalamayı amaçlayan bu kanunla dünyaya işgalin geçici değil kalıcı olduğu mesajını verdiğine dikkati çekti.

İsrail insan hakları örgütü Yesh Din, yayımladığı yazılı açıklamada, yasa tasarısını, "Batı Şeria topraklarını çalarak işgal edilmiş topraklara ilhak edilmesini meşrulaştırmak için atılmış ek bir adım." olarak değerlendirdi.

Knesset ve hükümet üyelerinin demokrasiye, İsrail vatandaşlarına ve Filistinli nüfusun yüzüne tükürdüğünü, bunun da toplumun temsilcilerinin kanun dışı hareket edenlere karşı duramamasından kaynaklandığı vurgulandı.

- Filistinlilere ait daha fazla araziye el konulmasına yol açar

AA muhabirine konuşan Filistin yönetimi Yerleşim Birimleri Dosyası Sorumlusu Gassan Dağlas, dün hazırlık okuması onaylanan bu yasa tasarısının meclisten geçmesi halinde iki devletli çözüm imkanını bitireceğini söyledi.

Dağlas, bu yasanın küçük Yahudi yerleşim birimlerini kalıcı büyük Yahudi yerleşim yerine dönüştüreceğini, Batı Şeria'da Filistinlilere ait daha fazla araziye el konulmasına yol açacağını kaydetti.

Söz konusu tasarının yasalaşması için mecliste diğer 2 okumanın ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor.

Yorumlar