İsrail'de "ezan yasağı" yasa tasarısı

- Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Sabri: "Düzenleme ne olursa olsun ezanla ilgili bir yasa çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Yasa tasarısının iptal edilmesini istiyoruz. Bu tasarıyı kabul etmek, dini işlere müdahaleyi kabul anlamı taşıyor. Biz 1967'den bu yana mevcut düzenin sürdürülmesini talep ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'de "ezan yasağı" yasa tasarısı

KUDÜS (AA) - Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri, İsrail hükümetinin camilerden hoparlör ile ezan okunmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısında sadece bazı düzenlemeler yapılmasını değil, tasarının iptal edilmesini istediğini ifade etti.

AA muhabirine konuşan Sabri, tasarıda yapılması planlanan değişikliğin, dindar Yahudi partilerin lehine olduğunu ve bu nedenle onay aldığını belirtti.

Sabri, bu değişiklikle yasa tasarısının sadece Müslümanları ilgilendiren ezanı hedef alacağını söyledi.

Ezanla ilgili bir kanun çıkarılmasını İslam dini işlerine müdahale olarak gördüklerini ve söz konusu adımın ibadet özgürlüğüne aykırı olduğunu kaydeden Sabri, "Düzenleme ne olursa olsun ezanla ilgili bir yasa çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Yasa tasarısının iptal edilmesini istiyoruz. Bu tasarıyı kabul etmek, dini işlere müdahaleyi kabul anlamı taşıyor. Biz 1967'den bu yana mevcut düzenin sürdürülmesini talep ediyoruz." dedi.

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının yürürlüğe girmesi için İsrail Meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.

Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine tasarının genel kurulda yapılması beklenen oylaması ertelenmişti.

Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesi ile yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

Yapılacak düzenlemeler ile Yahudi ritüellerinin tasarının dışında tutulmasının amaçlandığı belirtiliyor.


Yorumlar