İsrail'de Arap siyasetçilerin gözaltına alınması

- UDTP Genel Sekreteri Şehade: - "İsrail, söz konusu gözaltılarla Filistinlilerin siyasi varlıklarına darbe vurmayı, Filistin siyasetini kriminalize etmeyi hedefliyor" - 1948 Filistin İslami Hareket Başkan Yardımcısı Hatib: - "Bu süreç UDTP ile sınırlı kalmayacak. Hedef Filistinliler" - Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Bereke: - "Bu durum diğer Arap liderlere her anlamda darbe vurulmasına kadar gidecek. Bu sebeple omuz omuza verip Siyonizmin bize karşı yürüttüğü savaşın taktiklerini anlamamız gerekli"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'de Arap siyasetçilerin gözaltına alınması

KUDÜS (AA) - İsrail'in Ulusal Demokratik Topluluk Partisi (UDTP) yöneticilerini finansman kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alması, İsrail içindeki Arap siyasetine darbe vurma planının bir adımı olarak değerlendirildi.

İsrail'deki Arap siyasetçi ve siyasi gözlemciler, ülkede etkin faaliyet gösteren Arap partilerinden UDTP'nin Genel Başkanı Avad Abdulfettah'ın da aralarında 30'dan fazla yöneticisinin gözaltına alınmasını İsrail'deki Arap partileri tarihindeki en büyük siyasi soruşturma olarak nitelendirdi.

UDTP Genel Sekreteri Amtanis Şehade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail, söz konusu gözaltılarla Filistinlilerin siyasi varlıklarına darbe vurmayı, Filistin siyasetini kriminalize etmeyi hedefliyor." dedi.

Parti yöneticileriyle ilgili soruşturmaların, Filistin davası, inandıkları kültürel değerler, partiyle ilgili tutumları etrafında devam ettiğini belirten Şehade, "Bunun finans davasıyla ilgisi yok." diye konuştu.

Şehade, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail kendi ölçülerine göre Arap liderler istiyor ama bu asla olmayacak. Bizler, elindeki bütün imkanlarla Filistin topraklarında işgali kabul etmeyen halkın dinamiklerine darbe vurmak isteyen bir kurum ile karşı karşıyayız."

- "Bu süreç UDTP ile sınırlı kalmayacak. Hedef Filistinliler"

1948 Filistin İslami Hareket Başkan Yardımcısı Kemal el-Hatib ise UDTP'nin maruz kaldığı durumun İsrail devletinin Filistinlilerin siyasi ve toplumsal yapısına darbe vurma amacıyla İslami Hareket'e yaptıklarını hatırlattığını söyledi.

İsrail'in geçen yıl, "Filistin'deki olayların arkasında olduğu" gerekçesiyle İslami Hareket'i "yasa dışı örgüt" ilan ettiğini hatırlatan Hatib, "Bu süreç UDTP ile sınırlı kalmayacak. Hedef Filistinliler." diye konuştu.

İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke de İsrail'in uzun süredir Filistinlilerin siyasi çalışmalarına darbe planı yürüttüğünü belirterek, "Buna İslami Hareket'e yasak getirmekle başladı. Bugün ise UDTP'yi ve liderlerini hedef alıyor. Bu durum diğer Arap liderlere her anlamda darbe vurulmasına kadar gidecek. Bu sebeple omuz omuza verip Siyonizmin bize karşı yürüttüğü savaşın taktiklerini anlamamız gerekli." ifadelerini kullandı.

Bereke, İsrail'in Araplara yönelik saldırılarının arka planında "Filistin halkının zaferi, Mescid-i Aksa'nın korunmuş bir şekilde topraklarında ayakta durmasının" olduğunu vurguladı.

Kudüs'teki Filistin Yasama Meclisi Üyesi Ahmed Atvan da, İsrail'in İslami Hareket'e yasak getirmesi ve UDTP'ye yönelik gözaltılarla genel olarak Filistin davası ve Mescid-i Aksa'yı hedef aldığını söyledi.

"İsrail'de Filistin halkının yanında duran herkes bunun bedelini ödüyor." diyen Atvan, Filistinli grupları İsrail'e karşı ortak bir zeminde birleşmeye ve Mescid-i Aksa'yı korumaya çağırarak, "Yoksa bunun bedeli Aksa'nın bölünmesi olur." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail güçleri Arap milliyetçiliğiyle bilinen Ulusal Demokratik Topluluk Partisi yöneticisi 30'dan fazla kişiyi finansman kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle geçen günlerde gözaltına almıştı.

Yorumlar