İsrail saldırıyı 11 yıl sonra üstlendi

11 yıl önce Suriye'de kuruluş aşamasındaki nükleer reaktör vurulmuş Suriye İsrail'i suçlamıştı. İsrail saldırıyı 11 yıl sonra üstlendi. Olayın 11 yıl sonra yeniden gündeme getirilmesi İran'a mesaj olarak değerlendirildi.

Google Haberlere Abone ol
İsrail saldırıyı 11 yıl sonra üstlendi

2007’nin eylül ayında Suriye’de düzenlenen ve o dönem dünya kamuoyunu sarsan hava saldırısının faili yaklaşık 11 yıl sonra belli oldu. Saldırıyı üstlenen İsrail ordusu, olayın videolarını ve fotoğraflarını bugün dünya kamuoyuyla paylaştı.

İsrail ordusu, Suriye’nin başkenti Şam’ın 450 kilometre kuzeydoğusundaki Deyr Ez Zor bölgesinde yer alan ve 2007 sonunda faaliyete geçmesi beklenen tesisi vurduğunu açıkladı. Bu tesisin nükleer reaktör olduğuna inanılıyor.

Suriye İsrail'i suçlamıştı

2007’deki saldırının ardından Suriye İsrail’i suçlamış, ancak vurulan hedefle ilgili detay vermemişti.

İsrail’in bu itirafı niye şimdi yaptığı büyük bir soru işareti oluştururken, Tel Aviv’den bugün yapılan açıklamada saldırının bugün İran'a mesaj olduğu belirtildi.

F-16'larla vurmuştu

Askeri operasyona, "İsrail ve bölge için önemli bir tehdit olacak bir nükleer reaktörün Suriye'de inşa edilmekte olduğu" yolunda alınan istihbarat üzerine karar verildiği öne sürüldü.

İsrail ordusu, 5 Eylül'ü 6 Eylül'e bağlayan gece, 450 km uzaktaki Deyr el Zor'a yapılan harekata sekiz F-16 uçağının katıldığını açıkladı. Saldırıdan sonra verilen askeri raporda, tesisin "tümüyle tahrip edildiği ve hasarın onarılmaz boyutta olduğu" bildirilmiş.

Yorumlar