"İsrail işgali Filistin ekonomisine büyük tahribat veriyor"

- BM UNCTAD raporu: - "İsrail işgali olmasaydı Filistin ekonomisi en az iki kat daha büyük olacaktı" - " İsrail işgalinin başladığı 1967'den bu yana 800 bini zeytin ağacı olmak üzere, toplam 2,5 milyon meyve ağacı yok edildi" - "Gazze'de işsizlik oranı yüzde 38'e ulaştı, nüfusun yüzde 73'ü insani yardıma gereksinim duyuyor" - "Gazze'de her alanda tam bir iyileşme İsrail ablukasının tamamen kaldırılmadığı sürece mümkün olmayacak. Abluka, Gazze halkını ekonomik, sosyal, kültürel haklar ve hak ettikleri kalkınmadan mahrum ediyor"

Google Haberlere Abone ol
"İsrail işgali Filistin ekonomisine büyük tahribat veriyor"

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) açıkladığı yıllık raporda, Filistin ekonomisinin İsrail işgali olmasaydı en az iki kat daha büyük olacağı vurgulandı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, UNCTAD'ın "İşgal altındaki Filistin ekonomisinde son gelişmeler ve "İsrail işgalinin Filistin halkına maliyeti" başlıklı yıllık raporunun sunumu gerçekleştirildi.

UNCTAD'ın Küreselleşme Bölümü ve Kalkınma Stratejileri Direktörü Richard Kozul-Wright, Filistinlilere Yardım Koordinatörü Mahmud Elhafif ve İletişim ve Enformasyon Birimi Şefi Muriel Scibilia'nın ortaklaşa sunduğu yıllık rapora göre, yapılan araştırmalar İsrail işgalinin Filistin halkını insan hakları ve kalkınmadan yoksun bırakırken, Filistin ekonomisinde de büyük tahribatlar meydana getirdiğini ortaya koydu.

UNCTAD'ın raporuna göre, İsrail işgali olmaması durumunda Filistin ekonomisinin en az iki kat daha büyük olacağı vurgulanırken, İsrail işgalinin Filistin ekonomisine pahalıya mal olduğu ifade edildi.


- 2,5 milyon meyve ağacı kökünden söküldü


Kozul-Wriht, sadece 2015 ocakta Filistinde 5 bin 600 meyve ağacına zarar verildiğini (yahudi yerleşimciler tarafından) belirterek, İsrail işgalinin başladığı 1967'den bu yana 800 bini zeytin ağacı olmak üzere, toplam 2,5 milyon meyve ağacının yok edildiğine dikkat çekti. Filistinde toplam 10 milyon civarında meyve ağacı olduğunu belirten Kozul-Wright, söz konusu tahribatın yüzde 25 meyve ağacının yok edildiği anlamına geldiğini anımsatarak, bu durumun Filistin ekonomisine büyük zarar verdiğine işaret etti.

Filistinlilerin kendi su ihtiyaçlarını gidermeleri için su kuyusu açmalarının da yasaklandığını belirten Kozul-Wriht, böylelikle Filistinlilerin ihtiyaçlarını giderecek yüzde 50 su tüketimini de İsrail'den ithal etmek zorunda bırakıldıklarını ifade etti.

Kozul-Wright, Filistin ekonomisinin sadece İsrail ile iki eşit ve aynı haklara sahip olması durumunda düzeleceğini kaydetti.


- Gazze'de işsizlik yüzde 38'e ulaştı


Rapor hakkında bilgi veren BM yetkilileri Elhafif ve Scibilia da İsrail işgalinin, kalıcı işsizlik krizi, fakirlik ve gıda güvensizliği gibi sorunlara yol açmasının raporda detaylı olarak incelendiğini belirtti.

Gazze'de işsizlik oranının 2015'te yüzde 38'e ulaştığı bilgisinin paylaşıldığı raporda, nüfusun yüzde 73'ünün de insani yardıma gereksinim duyduğu vurgulandı. İşsizlik oranı İşgal Altındaki Filistin Topraklarında yüzde 26, Batı Şeria'da ise yüzde 19'a ulaştı. Ayrıca Batı Şeria'da nüfusun yüzde 21'ini oluşturan 1,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.


- Filistinde kişi başına düşen milli gelir azaldı


Rapora göre, 2014'te İsrail'in saldırısıyla Gazze'de tetiklenen ekonomik durgunluk 2015 ve 2016'nın ilk döneminde de devam etti. Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranı Batı Şeria'da yüzde 2,5, Gazze'de yüzde 6,8 ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarında yüzde 3,5 olarak gerçekleşirken, söz konusu rakamlar kişi başı milli gelirin İsrail saldırılarından önceki 2013 yılına göre düşmesine yol açtı.

2016 verilerine göre Filistin halkının üçte ikisi gıda güvensizliği içinde yaşarken, Yahudi yerleşimciler tarafından Filistinlilere ait evlerin yıkımı 2015'te devam ederken, 2016'nın ilk bölümünde hız kazanarak, Yahudi yerleşimciler Filistin topraklarında 1800 konutun inşasına başladı.

Raporda, Gazze'de her alanda tam bir iyileşmenin İsrail ablukasının tamamen kaldırılmadığı sürece mümkün olmayacağı vurgulanırken, ablukanın Gazze halkını ekonomik, sosyal, kültürel haklar ve hak ettikleri kalkınmadan mahrum ettiğine dikkat çekiliyor.

AA muhabirinin, Kurban Bayramı öncesi Filistin halkının insani ihtiyaçlarını karşılamak için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda hazırlanan ve içinde 2 bin 500 ton insani yardım malzemesi bulunan 2. insani yardım gemisinin, İsrail'in Aşdod Limanı'na ulaşmasıyla ilgili sorusu üzerine söz alan UNCTAD Filistinlilere Yardım Koordinatörü Elhafif, "Gazze halkına yönelik her türlü yardım ve destek Gazze'nin kalkınmasında ve yeniden yapılandırılmasında etkili olacaktır" dedi.

Elhafif, UNCTAD olarak Filistin halkına desteği sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.




Yorumlar