İsrail hapishanelerindeki gazeteciler

- 24 Filistinli gazeteci, idari tutukluluk ile uzun süredir devam eden yargı ve tutukluluk sürelerini protesto için bir günlük açlık grevine başladı

Google Haberlere Abone ol
İsrail hapishanelerindeki gazeteciler

RAMALLAH (AA) - İsrail hapishanelerindeki 24 Filistinli gazetecinin, idari tutukluluk ile uzun süredir devam eden yargı ve tutukluluk sürelerini bir günlük açlık greviyle protesto ettiği bildirildi.

Filistinli Esirler Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki 24 gazetecinin, "Filistin Gazeteciler Günü" münasebetiyle tutukluluk hallerinin devam etmesini protesto için bir günlük açlık grevi başladığı belirtildi.

Açlık grevine başlayan gazetecilerin durumları hakkında bilgi verilen açıklamada, 1993'ten bu yana hapishanede bulunan Mahmud İsa Musa'nın ömür boyu hapse mahkum edildiği, Ahmed Hasan es-Sayfi'nin 17 yıl, Salahaddin Avvad, Muhammed Nemr Asıde, Velid Ali, Kuteybe Kasım, Sami es-Sai, Hazım Nasır'ın ise 7 ila 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldığı ifade edildi.

Gazetecilerden Nidal Ebu Akkar, Usame Şahin, Hasan es-Safdi, Muhammed Haan Kadumi, Ömer Nizal, Ali el-Uveyvi ve Edib el-Atraş'ın idari tutuklu olduğu, haklarında belirli bir suçlama olmadığı ve yargılama sürecinin başlamadığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca yargı sürecindeki Sami Ebu Iyşa, Musab Zeyud, Ahmed ed-Deraviş, Mahmud es-Sus, Nidal Ömer, Hamid en-Nemura, El-Muntasır Billah Nassar, Hemmam Ateyli ve Bessam es-Sayih hakkında ise henüz bir karar çıkmadığı aktarılırken, "8 Ekim 2015'ten bu yana tutukluluğu devam eden Sayih'e kanser teşhisi konuldu. Ayrıca Sayih, kalp kaslarında zayıflık ile yürüme ve konuşmada zorluk yaşıyor." ifadesi kullanıldı.

Filistinli Hamduna, dün sabah saatlerinde beyin damarının tıkanması sonucunda meydana gelen inme nedeniyle yaşamını yitirmişti. Hakkında 14 yıl hapis kararı verilen Hamduna'nın sağlık sorunları yaşadığı, bunların bir kısmının da 2003 yılında İsrailli gardiyanların uyguladığı şiddetten kaynaklandığı ifade ediliyor.

Hamduna'nın ölümünün ardından Filistinli mahkumlar, İsrail'in ihlallerini protesto etmek için üç günlük açlık grevi başlatmıştı.

Yorumlar