İsrail hapishanelerindeki Filistinliler

- İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto etmek için açlık grevinde bulunan Filistinli tutuklu Kayid için Gazze'de destek gösterisi düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
İsrail hapishanelerindeki Filistinliler

GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'nde, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için yaklaşık bir aydır açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklu Bilal Kayid'e destek için gösteri düzenlendi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) çağrısı üzerine düzenlenen gösteriye onlarca kişi katıldı. Gazze'deki Seraya Meydanı'ndan başlayan yürüyüş Meçhul Asker Anıtı önünde son buldu. "İdari tutukluluk uygulamasına hayır", "Bilal Kayid'e özgürlük" yazılı dövizler taşıyan eylemciler, İsrail'in keyfi uygulamalarını protesto etti.

FHKC Siyasi Büro üyesi Muhammed Mekavi, gösteri sırasında yaptığı konuşmada, Kayid'in İsrail'in haksız uygulamalarını reddettiğini ve idari tutukluluk siyasetine canı pahasına meydan okuduğunu söyledi. Mekavi, yaklaşık bir aydan bu yana açlık grevinde bulunan ve sağlık durumu kötüleşen Kayid'in hayatından tümüyle İsrail'in sorumlu olduğunu vurguladı.

İsrail mahkemesi FHKC mensubu olan Kayid'in 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

Yorumlar