İsrail hapishanelerindeki Filistinliler

- Filistinli yaklaşık 300 tutuklu, İsrail'in hakkında "idari tutukluluk" kararı verdiği Kayid'in 30 gün önce başlattığı açlık grevine desteği sürdürüyor

Google Haberlere Abone ol
İsrail hapishanelerindeki Filistinliler

RAMALLAH (AA) - İsrail'in "idari tutukluluk" kararını protesto etmek amacıyla 30 gündür açlık grevinde olan Bilal Kayid’e (35) destek olan yaklaşık 300 Filistinli tutuklunun, hapishanelerde kendilerine sunulan yemekleri geri çevirmeye devam ettiği bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail’deki hapishanelerde bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üyesi yaklaşık 300 tutuklu, hakkında "idari tutukluluk" kararı verilen Kayid'in 30 gün önce başlattığı açlık grevine desteği sürdürüyor.

Açıklamada, Filistinli tutukluların kendilerine sunulan yemekleri geri çevirdiği aktarılırken, hapishanelerdeki İsrailli yetkililerin protestoya katılan tutuklulara ceza uygulamaya başladığı ifade edildi.

İsrailli yetkililerin koğuşları bölerek hücrelere çevirdiği, Filistinli tutukluların elektrikli eşyalarına el koyduğu, kantinlerde Filistinli tutuklara dağıtılan ürünleri azalttığı ve bir aylığına ziyaretleri durdurduğu kaydedildi.

İsrail mahkemesi geçen ay, FHKC mensubu Kayid'in yaklaşık 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti.

Filistin Esirler Cemiyeti'den 19 Haziran'da yapılan açıklamada, İsrail'deki Mecdo Cezaevi'nde FHKC üyesi 60 tutuklunun Kayid'e destek için açlık grevine başladığı, bir gün sonra Celbu Cezaevi'ndeki 5 tutuklunun da eyleme katılacağı ve katılımın giderek artacağı kaydedilmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

Yorumlar