İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Afrika ziyareti

- Netanyahu, kardeşinin Entebbe operasyonunda öldürülmesinden 40 yıl sonra Uganda'yı ziyaret ediyor

Google Haberlere Abone ol
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Afrika ziyareti

KAMPALA (AA) - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, dört günlük Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Uganda'ya vardı.

Netanyahu, Entebbe Uluslararası Havalimanı'nda, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından resmi törenle karşılandı.

Uganda'da,1976 yılında Entebbe Havalimanı'na indirilen İsrail uçağındaki rehineleri kurtarmak için düzenlenen Entebbe operasyonun yıl dönümü sebebiyle düzenlenen anma törenine katılan Netanyahu, "Museveni'ye, zarif daveti, tüm misafirperverliği ve olağanüstü dostluğu için teşekkür ederim." dedi.

Kardeşi Yonathan Netanyahu'nun öldürüldüğü Entebbe operasyonunun anma törenine katılmanın kendisini duygulandırdığını söyleyen Netenyahu, "Entebbe her zaman benimle" sözlerini kullandı.

Netanyahu, "Teröre karşı savaş bugün de devam etmekte. Terör, her ülkeyi ve her kıtayı tehdit ediyor ve biz tek bir ruhla, Entebbe'nin ruhuyla birlik olmalıyız."diye konuştu.

Netenyahu, Afrika ziyaretiyle İsrail'in, Afrika'nın en umut verici yükselen piyasalarıyla ekonomik ve ticari bağlarını güçlendirmek için büyük bir fırsat yakaladığını sözlerine ekledi.

Diğer yandan, Cumhurbaşkanlığı sözcülerinden Don Wanyama, Uganda'nın 40 yıl aradan sonra İsrail'le iyi ilişkiler geliştirdiğini belirtti.

Wanyama, Netanyahu'nun, ziyareti sırasında kendisiyle siyasi görüşmeler yapmak üzere Uganda'ya gelecek Doğu Afrika ülkeleri liderleriyle güvenlik zirvesinde bir araya geleceğini ifade etti.

Söz konusu görüşmeye Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Zambiya Devlet Başkanı Edgar Chagwa Lungu, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Tanzanya Dışişleri Bakanı Augustine Mahiga'nın katılması bekleniyor.

Netanyahu'nun Uganda'nın ardından Kenya, Ruanda ve Etiyopya'yı ziyaret ederek söz konusu ülkelerin liderleri ve güvenlik ile ekonomi kurumlarının başkanlarıyla görüşecek.


Yorumlar