İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Afrika turu

- Netanyahu: "Afrika Birliği'nde gözlemci devlet statüsüne sahip olmak bizim için çok önemli"

Google Haberlere Abone ol
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Afrika turu

NAİROBİ (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Afrika Birliği'nde gözlemci devlet statüsüne sahip olmasının çok önemli olduğunu belirtti.

İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Afrika turu kapsamında bugün Kenya'ya gelen Netanyahu, başkent Nairobi'de Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu, Kenyatta'nın, Uganda'da bir araya geldikleri diğer Afrikalı liderlerle İsrail'in Afrika Birliği'nde yeniden gözlemci devlet statüsü kazanması için çaba sarfedeceklerine ilişkin net açıklamalar yaptığına işaret ederek, "Afrika Birliği'nde gözlemci devlet statüsüne sahip olmak, bizim için çok önemli. Afrika, 54 ülkeyi kapsayan bir kıta. Afrika'nın İsrail'e yönelik bakış açısı ve uygulamalarında değişim olasılığı, İsrail'in uluslararası konumunda stratejik bir değişime yol açabilir." dedi.

Kenyatta'nın "İsrail'in Afrika Birliği'nde gözlemci statüye sahip olması için çaba sarf etmesi" yönündeki açıklamalarının söz konusu değişimi başlatacağını kaydeden Netanyahu, "Bunun büyük bir anlam taşıdığını düşünüyorum. Halihazırda bu durum Afrika'da yankı bulsa da ileride İsrail'i destekleyen ülkelerin sayısında önemli bir artış elde edilmesi yönündeki çabalarımız çerçevesinde daha büyük bir yankı bulacaktır." diye konuştu.

Devlet Başkanı Kenyatta'nın babası ve ülkenin ilk devlet başkanı Jomo Kenyatta'nın mezarını ziyaret eden Netanyahu, çelenk bıraktı.

Netanyahu, Uluslararası Nairobi Havalimanı'na ulaştığında yaptığı açıklamada, Afrika'nın batı kesimindeki ülkelere de ziyaret düzenlemeyi planladığını açıklamış, ancak konuya ilişkin detaylı bilgi vermemişti.

Netanyahu'nun dün Uganda ile başlayan Afrika turu kapsamında Kenya'nın ardından Ruanda ve Etiyopya'yı ziyaret etmesi, söz konusu ülkelerin liderlerinin yanı sıra güvenlik ve ekonomi kuruluşlarının yetkilileriyle görüşmesi planlanıyor. Netanyahu'nun beraberinde 50 İsrail şirketinden 80 iş adamıyla gerçekleştirdiği ziyaretlerle söz konusu ülkeler ve buradaki şirketlerle ticari ilişkiler oluşturmayı hedeflediği kaydedildi.

Yorumlar