Isparta'da çok uluslu komando tatbikatı

- Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan'ın en özel askerlerinden oluşan komando birlikleri, dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında "Comando EX 2016 Tatbikatı" yaptı - Tatbikatta senaryo gereği su üstü harekatına katılan birlikler, hedef bölgelerin terörist unsurlardan temizlenmesinin ardından gerçekleştirdiği hava hücum harekatı ile BM kontrolündeki uluslararası havalimanını teröristlerden kurtardı

Google Haberlere Abone ol
Isparta'da çok uluslu komando tatbikatı

ISPARTA (AA) - Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan'ın en seçkin askerlerinden oluşan komando birlikleri, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında tatbikat yaptı.

Ülkelerin komando birlikleri arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlamayı, birlikte çalışma ve ortak harekat planlama yeteneğini geliştirmeyi amaçlayan tatbikat, kentin farklı noktalarında gerçekleştirildi.

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, EDOK Muhabere ve Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil ve katılımcı ülkelerin savunma ataşelerinin takip ettiği tatbikata Türkiye'den 66, Azerbaycan'dan 30, Bulgaristan'dan 21 ve Gürcistan'dan 19 komando katıldı.

Tatbikatta komandolar, senaryo gereği Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki havaalanı yakınında bulunan kıyı şeridininin güvenliğini sağlamak ve ardından düşman muhabere istasyonunu yok etmek amacıyla belirlenen hedeflere 4 botla kıyı çıkarma harekatına başladı.

Kıyıya ilk olarak tam teçhizatlı balık adamlar çıktı. Balık adamlarca kıyıdaki teröristlerin etkisiz hale getirilerek, kıyı güvenliğinin sağlanmasının ardından diğer komandolar da botlarla çıkarma yaptı. Kıyı güvenliğinin sağlanması sonrasında düşmanların iletişim merkezine ilerleyen komandolar, 3 muhabere istasyonu çevresindeki terörist unsurları etkisiz hale getirdi.

Bölgede düşmanların elinde bulunan başka bir muhabere istasyonunu da yok eden komandolar, hava hücum harekatının gerçekleştirileceği havaalanına ulaşmak için helikopterlere bindi. İki Skorksy'nin havaalanındaki hava savunma bataryalarını imhasının ardından helikopterle alana inen komandolar, terörist unsurları yok ederek güvenliği sağladı. Komandolar, teröristlerin elindeki rehineleri de kurtardı.

Öte yandan, tatbikat kapsamında komandolar, içinde kurbağa ve yılan bulunan su altı labirent engelini de aştı, yaklaşık 15 metreden "çivileme" suya atladı.

Komandolar, dünyanın en uzun eğitim kulelerinden biri olan Karaburun bölgesindeki komando kulesine çeşitli yöntemlerle tırmandı ve kuleden iniş gerçekleştirdi. Ayrıca komandolar, gözlemci heyete doğal şartlarda yılan, kurbağa, bıldırcın ve yengecin nasıl yenileceğini gösterdi.

Yorumlar