İspanya'da kadına yönelik şiddet

- Ülkede hafta sonu 3 kadın, şiddet sonucu hayatını kaybetti - Son 15 yılda öldürülen kadın sayısı 898'e ulaştı

Google Haberlere Abone ol
İspanya'da kadına yönelik şiddet

MADRİD (AA) - İspanya'da son yıllarda en büyük toplumsal sorunlardan biri haline gelen kadına yönelik şiddet, hafta sonu 3 kişinin daha yaşamını yitirmesine neden oldu.

Yetkililer, şiddet olaylarından ikisinin başkent Madrid'te diğerinin Murcia'da kaydedildiğini açıkladı. Öldürülen kadınlardan birinin Romanya vatandaşı, 2'sinin İspanyol olduğu belirtildi.

Resmi verilere göre, yıl başından bu yana erkek arkadaşları veya eski eşleri tarafından öldürülen kadınların sayısı 28'e yükseldi. İspanya'da son 15 yılda öldürülen kadınların sayısı da 898'e çıktı.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2009 yılından bu yana 1 milyon 50 binden fazla kadın, şiddet gördüğü iddiasıyla polise başvurdu. Öldürülen 898 kadının sadece yüzde 21'inin önceden suç duyurusunda bulunduğu tespit edildi. Kadına yönelik şiddet olaylarının en çok görüldüğü kentler Madrid, Barcelona, Valencia ve Alicante olarak sıralanıyor. Cinayetlerin yüzde 60'ında katilin eski eşler olduğu belirlendi.

İspanya'da özellikle sol görüşlü siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları (STK), kadına yönelik şiddeti önlemek için yeterli tedbirlerin alınmadığını savunuyor.

Geçen hafta ülke genelinde gösteri yapan STK'lar, sağ görüşlü azınlık hükümetin hazırladığı ve bu ay içinde onaylanması beklenen 2017 bütçesinde kadına yönelik şiddetle mücadele için ayrılan payı yetersiz bularak protesto etti. STK temsilcileri, 2014'te yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi'nde yer alan maddelerin mevcut bütçeyle hayata geçirilemeyeceğini ileri sürüldü.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 1-5 Haziran'da İspanya'yı ziyaret ederek ikili görüşmeler yapacak. 10 milletvekilinden oluşan heyet, başkent Madrid ve Endülüs bölgesinde temaslarda bulunacak.

Yorumlar