İspanya'da kadına şiddete karşı yeni önlemler

- İspanyol polisi, şiddete uğrayan kadının kendisini korumasına yönelik yeni tavsiyeler açıkladı - İspanya'da son 13 yılda yaklaşık 800 kadın, erkek tarafından uğradığı şiddet sonrasında hayatını kaybetti

Google Haberlere Abone ol
İspanya'da kadına şiddete karşı yeni önlemler

MADRİD (AA) - İspanyol polisi, son yıllarda ülkenin ciddi sosyal sorunlarından biri haline gelen kadına yönelik şiddete karşı yeni önlemler açıkladı.

İspanyol polisinin şiddete uğrayan kadınların korunmasına ilişkin tavsiye içerikli hazırladığı yeni protokolde, erkek tarafından psikolojik veya fiziksel şiddete maruz kalan kadının alması gereken önlemler sıralandı.

Protokolde, şiddete uğrayan kadının kendini kapatıp yardım isteyebileceği bir odayı önceden hazırlaması, şiddetten kaçmak için iletişim için önceden kararlaştırılmış işaretler kullanılması ve sürekli cep telefonu taşıması gibi öneriler dikkat çekti.

Şiddet uygulayan erkeğin evden ayrılması durumunda kapı kilidinin değiştirilmesi, güvenlik alarmı veya kamera takılması, cep telefonuna kolay ulaşılan acil arama numaralarının kaydedilmesi, İçişleri Bakanlığının kadını korumaya yönelik cep telefonları için hazırladığı uygulamaların indirilmesi de diğer tavsiyeler arasında yer aldı.

Kadına Yönelik Şiddet Olaylarını İnceleme Merkezinin (VioGen) verilerine göre, 2015 yılı sonunda İspanya'da toplam 52 bin 213 kadının erkek şiddeti riski altında yaşadığı belirtilirken, bunlardan 100'den fazlasının yüksek risk, 3 bin kadarının da orta risk kategorilerinde oldukları kaydedildi.

Kadına yönelik şiddetle ilgili 2003 yılından bu yana istatistiklerin tutulduğu İspanya'da son 13 yılda yaklaşık 800 kadın, erkek tarafından uygulanan şiddet sonrasında hayatını kaybetti. Resmi verilere göre, 2012'de 52, 2013 ve 2014'te 54'er, 2015'te 57 kadın erkek şiddeti yüzünden öldü. 2016'ta ise bugüne kadar öldürülen kadınların sayısı 34'e ulaştı.

Yorumlar