İspanya'da erken genel seçime doğru

- Son anketler, hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelemeyeceğini bir kez daha gösterdi - İspanya, erken genel seçim sonrasında siyasi tarihindeki ilkleri yaşamaya devam edecek

Google Haberlere Abone ol
İspanya'da erken genel seçime doğru

MADRİD (AA) - İspanya'da 26 Haziran'da yapılacak ve ülke demokrasi tarihinde ilk olma özelliği bulunan erken genel seçim öncesinde yayımlanan son anketler, hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelemeyeceğini bir kez daha gösterdi.

Erken genel seçim öncesinde yayımlanan sekiz farklı anketten de seçimlerin galibinin iktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) olacağı sonucu çıktı. Ancak 20 Aralık'taki genel seçimlerde olduğu gibi PP'nin tek başına iktidara gelecek çoğunluğa sahip olamayacağı görüldü.

Anketlerde, radikal sol Podemos ve komünist Birleşik Sol partilerinin geçen mayıs ayında kurdukları "Unidos Podemos" adlı seçim ittifakı ikinci büyük parti olarak öne çıktı. Bunun gerçekleşmesi durumunda ülkede bu zamana kadar solun tek lideri sayılan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) tarihi bir yenilgi alarak "solun kalesi" unvanını kaybedecek.

Bu arada, 20 Aralık'taki seçimden sonra hükümet kurmak için anlaşamayan ve ülkeyi erken seçime götürme kararı alan dört büyük siyasi partinin 26 Haziran sonrasında yine müzakere masasına oturmasına kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, İspanya'nın önünde sadece iki seçeneğin olduğunu dile getiriyor. Buna göre ya PP liderliğinde PP, PSOE ve liberal görüşlü Ciudadanos arasında büyük bir koalisyon ya da Unidos Podemos ve PSOE arasında bir sol koalisyon kurulacak. İki olasılığın da İspanya siyasi tarihi için ilk olacağına dikkat çeken siyaset uzmanları, üçüncü bir seçimin önlenmesi için siyasi liderlerin anlaşmasının zorunlu olduğunun altını çiziyor.

İspanya siyasi tarihinde PP ve PSOE'nin önde olduğu "iki partili" dönem 20 Aralık'taki genel seçimde son bulmuş ve dört büyük partili yeni bir dönem başlamıştı.

Anketlere göre, İspanyol Meclisi'ndeki 350 sandalyenin dağılımın şu şekilde oluşması bekleniyor: PP (113-131), Unidos Podemos (78-92), PSOE (73-85), Ciudadanos (33-48), diğerleri (20-22).

Yorumlar