İspanya: 'Sahra hastanesine saldırı, savaş suçu'

İspanya Hükümeti, sahra hastanesine yapılan saldırının savaş suçu olduğunu bildirdi

Google Haberlere Abone ol
İspanya: 'Sahra hastanesine saldırı, savaş suçu'
İspanya Hükümeti, Rus jetinin Halep'teki sahra hastanesini vurmasının savaş suçu olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili, İspanya Hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, hastaneler, sağlık merkezleri veya sağlık personeline karşı saldırı düzenlenmesinin savaş suçlarından biri olduğu vurgulandı.

Açıklamada, insanlığa karşı işlenen suçlar konusundaki uluslararası hukuk kuralları hatırlatılarak, "Sahra hastanesi gibi yerlere saldırı yapıp savaş suçu işleyenler adalet karşısında hesap vermek zorunda kalacaklardır" ifadesi kullanıldı.

Halep ve Suriye'deki diğer yerleşim yerlerine yapılan bombalı saldırıların verdiği zarardan büyük üzüntü duyulduğu kaydedilen açıklamada, geçtiğimiz 27 Şubat'ta Suriye'de yürürlüğe giren ateşkesin şartlarına tarafların uyması istendi.

Rus ordusuna ait bir savaş uçağı, önceki gün Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin kontrolündeki Sukeri semtinde bulunan Kudüs sahra hastanesini vurmuş, saldırıda aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetmiş, 62 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybeden ve yaralananlar arasında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu kaydedilmişti.

Rusya, Suriye'de 30 Eylül 2015'te hava saldırıları düzenlemeye başlamış, 14 Mart'ta ise kuvvetlerini azaltma kararı aldığını açıklamıştı. Suriye'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 27 Şubat'ta yürürlüğe giren geçici ve kısmi ateşkes boyunca, Rusya hava saldırılarını büyük ölçüde azaltmıştı. Ancak ateşkes boyunca Türkmendağı, İdlib, Humus ve Halep zaman zaman Rus uçaklarının hedefi olmaya devam etti.

Yorumlar