İslam coğrafyası gençlerinden darbeye ortak tepki

- İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu'nun Antalya'da düzenlediği kampta bir araya gelen 35 ülkeden 300'e yakın genç düzenlenen etkinliklerle kaynaşırken, ortak bir geleceği nasıl inşa edebilecekleri konusunda görüşlerini paylaşıyor - İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Başkanı Büyükelçi İskandarov: "15 Temmuz askeri kalkışma girişiminin hemen ardından düzenlenen etkinlikte kabul edilen deklarasyon, darbecilere karşı ümmet coğrafyası gençliğinin Türk demokrasi ve Türk gençliğinin yanında kenetlendiğini dünyaya büyük bir kararlılıkla gösterdi" - İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Kurucu Başkanı Sarıkaya: "Kampa katılan gençlerin, Türkiye'yi seven ve aynı zamanda İslam ümmeti bilinciyle teçhiz olmuş bir gençlik iradesini ortaya koymalarını bekliyoruz" - Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Babacan: "Gençlerin sorularına baktığınızda görüyorsunuz ki birlikte geleceğe yürüyebiliriz. Ortak bir geleceği inşa edebiliriz. Temel meselemiz de bu olmalı"

Google Haberlere Abone ol
İslam coğrafyası gençlerinden darbeye ortak tepki

ANTALYA (AA) - LEVENT KİŞİ - İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu tarafından Antalya'da düzenlenen "1. Demokrasi Kampı", darbe girişimi karşısında Türkiye'ye verdikleri desteği göstermek için bir araya gelen 35 ülkeden 300 kadar gencin, gerçekleştirilen kültürel ve sportif etkinlikler sayesinde kaynaşmasına ve ortak bir gelecek konusunda fikir alışverişinde bulunmalarına yardımcı oluyor.

Antalya'nın Kepez ilçesindeki Gençlik ve Spor Bakanlığı Duacı Kampı'nda gerçekleştirilen gençlik kampı devam ediyor.

Ormanlık alanda doğayla baş başa zaman geçirme fırsatı elde eden gençler, düzenlenen çeşitli etkinliklerle eğlenceli zaman geçiriyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Başkanı Büyükelçi Elshad İskandarov, kampla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam coğrafyasından gelen gençlerin, kampın ilk gününde "Türkiye ve Demokrasiye Destek" deklarasyonunu oy birliğiyle kabul ettiklerini bildirdi.

Hain darbe girişiminin sadece Türkiye'nin istikrarını değil, sorunlu Ortadoğu coğrafyasında Türkiye'nin üstlenmiş olduğu istikrar ve güven sağlayıcı rolünü de hedef aldığına dikkati çeken İskandarov, "15 Temmuz askeri kalkışma girişiminin hemen ardından düzenlenen etkinlikte kabul edilen deklarasyon, darbecilere karşı ümmet coğrafyası gençliğinin Türk demokrasi ve Türk gençliğinin yanında kenetlendiğini dünyaya büyük bir kararlılıkla gösterdi." dedi.

- "FETÖ'ye karşı uluslararası bilinçlendirme"

AK Parti İstanbul Milletvekili ve İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Kurucu Başkanı Ali Sarıkaya ise İslam İşbirliği Teşkilatının ana hedefleri çerçevesinde gençlere birliktelik ve kardeşlik ruhunu aşılamak istediklerini söyledi.

Forumun ana gündeminin "15 Temmuz darbe girişimi" olduğunu belirten Sarıkaya, "15 Temmuz'da Türkiye devletine ve milletine kasteden hain FETÖ'ye karşı uluslararası bilinçlendirmeyi artırmak için İslam dünyasının her köşesinden burada bulunan gençlere bu konunun detaylı anlatılmasını amaçlıyoruz. Dünyada ve Türkiye'de bu FETÖ'nün nasıl bir tehlikeli yapı olduğunun anlaşılması gerekiyor. Katılımcı gençlerin bunu döndüklerinde kendi ülkelerinde anlatmalarını sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

Kampa katılan Müslüman gençlerin birliktelik ruhunu pekiştirirken, aynı zamanda sportif faaliyetlerde de bulunduklarını vurgulayan Ali Sarıkaya, gençlerin hem siyasi hem de kültürel anlamda görüş alışverişi fırsatı da elde ettiklerine işaret etti.

Sarıkaya, "Kampa katılan gençlerin, Türkiye'yi seven ve aynı zamanda İslam ümmeti bilinciyle teçhiz olmuş bir gençlik iradesini ortaya koymalarını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

İslam İşbirliği Gençlik Forumu'nun kıdemli yöneticisi ve kamp projesi sorumlusu Ahmet Halit Hatip ise kampın, gençlerin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye destek vermeleri açısından önemli bir anlam taşıdığını söyledi.

Katılımcı gençlerin kültürel ve sosyal etkinliklerin yanı sıra çok ciddi bir akademik eğitimden geçeceklerini anlatan Hatip, yayınlanacak deklarasyonun önemine değindi.

Ahmet Halit Hatip, "Bildiriyi uluslararası medya kuruluşlarına servis edeceğiz ve İslam İşbirliği Teşkilatının bültenlerinde de yayınlanacak. Böylece dünyaya güçlü bir mesaj vermiş olacağız. İslam coğrafyasının bu süreçte Türkiye'nin yanında olduğunu bütün kamuoyu görecek." ifadelerini kullandı.

- "Ortak bir geleceği inşa edebiliriz"

Forum kapsamında gençlerle bir araya gelen Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, programın kendisine umut ve heyecan verdiğini dile getirdi.

Gençlerle "İslam coğrafyası olarak bundan sonrası için neyi beraber yapacağız, neyi beraber yapamıyoruz ve bu sorunları nasıl aşabiliriz?" gibi soruların cevaplarını aradıklarını ifade eden Babacan, "Karşılıklı bu etkileşim sürecini beraber geleceğe taşımalıyız. Ben inanıyorum ki niyetler halis. Gençlerin sorularına baktığınızda görüyorsunuz ki birlikte geleceğe yürüyebiliriz. Ortak bir geleceği inşa edebiliriz. Temel meselemiz de bu olmalı." dedi.

İslam coğrafyasının ciddi problemlerle uğraştığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Babacan, özellikle mezhepler arası savaşın an be an yaşandığına değindi.

DAEŞ örneğinde olduğu gibi çok yüksek bir radikalleşme sorunu yaşandığını vurgulayan Abdurrahman Babacan, şöyle devam etti:

"Radikalleşme sadece İslam coğrafyasından kaynaklanmıyor. Bunları da içine dahil eden bütüncül bir sorgulamayı, bugünkü DAEŞ meselemizi ve gençlerin doğru bir noktada nasıl konumlandırmamız gerektiği konularını konuştuk. Gençlere 'Buraları fırsat bilerek aranızdaki meseleleri oturup cesaretle konuşun' dedim. Çünkü normal zamanlarda konuşamıyoruz. Mezhep farklılıklarından kaynaklanan ön yargıları bertaraf etmemiz gerekiyor. Bu gibi platformlar bunun için bir fırsat. Kamptaki kültürel ve sportif etkinlikler bu amaçla gerçekleştiriliyor."

- "15 Temmuz'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz"

Uganda'dan gelen ve Ankara Üniversitesinde eğitim gören Hakim Kavalya da kampa destek veren herkese teşekkür etti.

Türkiye'de eğitim gören Müslüman gençler olarak 15 Temmuz'daki darbe girişimini şiddetle kınadıklarını kaydeden Kavalya, "Türk milletinin başı sağolsun. Dünya bilsin ki İslam topraklarında askeri operasyon yapılmaz ve yapılamayacak. Allah ne Türkiye'ye ne de başka bir İslam ülkesine böyle acı günler yaşatmasın. Allah ne Türkiye ne de başka bir İslam ülkesinde yaşayanları vatansız, bayraksız, dinsiz ve minarelerini ezansız bırakmasın." şeklinde konuştu.

- Çok sayıda etkinlik düzenleniyor

"İslam Tarihi ve Medeniyeti", "Çok Kültürlülük Perspektifinde Ümmet Olma Zenginliği", "İslam ve Demokrasi" "Modern ve Postmodern Dönemde İslam Algısı" konularında eğitim niteliğinde sunumların yapıldığı kamp programı kapsamında çeşitli sportif etkinlikler de gerçekleştiriliyor.

Kampta, okçuluk, basketbol, futbol, satranç, rafting, tenis, paintball gibi sportif etkinliklere katılan gençler, dayanışma ve birlikteliklerini pekiştiriyor.

"Barış, Dayanışma ve Ortak Değerler İçin Gençler Eylemde" temasıyla bir araya gelen gençler, 24 Ağustos'a kadar Antalya'daki kamplarını sürdürecek.

Yorumlar