İrlanda Başbakanı Kenny Londra'da

- Kenny, İngiliz mevkidaşı May ile Londra'da görüştü - May: "AB üyesi olmadan önce de Birleşik Krallık ile İrlanda arasındaki 'ortak seyahat alanı'ndan faydalanıyorduk. Her iki tarafta da bu alanı korumaya yönelik kuvvetli bir istek var" - Kenny: "Yaklaşan müzakere sürecini, AB ile yakın ilişkiyi koruyan, refah ve dışa dönük bir Birleşik Krallık ile sonlandırmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İrlanda Başbakanı Kenny Londra'da

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, hem ülkesinin hem de İrlanda'nın, Birleşik Krallık ile İrlanda arasındaki "ortak seyahat alanı"nı korumaya yönelik kuvvetli bir isteği olduğunu söyledi.

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, temaslarda bulunmak üzere geldiği Londra'da, İngiliz mevkidaşı May ile görüştü.

Görüşmede, Birleşik Krallık-İrlanda ilişkilerinin yanı sıra Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararı da ele alındı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kenny, ülkesinin Brexit kararına saygı duyduğunu, ancak referandumdan böyle bir karar çıkmasını hiçbir zaman istemediklerini ifade etti.

Artık seçmenin verdiği karar doğrultusunda çalışılması gerektiğini kaydeden Enda Kenny, İngiltere'nin Brüksel ile yürüteceği Brexit müzakerelerinden en iyi sonucun elde edildiğinden emin olmak istediklerini belirtti.

Kenny, "Başbakan (May), Kuzey İrlanda yönetimi ve AB'deki tüm ortaklarımızla çalışma niyetindeyiz." dedi.

Komşusunun AB dışında refaha ermesinin de İrlanda'nın çıkarına olduğunu dile getiren İrlanda Başbakanı Kenny, "Yaklaşan müzakere sürecini, AB ile yakın ilişkiyi koruyan, refah ve dışa dönük bir Birleşik Krallık ile sonlandırmak istiyoruz. Bu hepimizin çıkarına." diye konuştu.

- Ortak seyahat alanı endişesi

İngiltere Başbakanı May de Birleşik Krallık-İrlanda arasındaki ikili ilişkilerin giderek güçlendiğini vurguladı.

İki ülkenin fırsatlarının artırılması bakımından bugünkü görüşmede Brexit konusuna odaklandıklarını aktaran Theresa May, ülkesi ve İrlanda arasındaki karşılıklı ticaretin haftalık yaklaşık 1 milyar sterlin değerinde olduğunu hatırlattı.

May, "Ekonomik faydalar her iki ülke halkı için önemli. Bu nedenle, gelecekte ekonomik ilişkimizi mümkün olduğunca yakın sürdürmeyi istediğimiz konusunda bugün hemfikir olduk. Başbakan'a (Kenny), Kuzey İrlanda özerk yönetiminin de yapacağımız Brexit görüşmelerinde yer alacağına yönelik bağlılığımı bildirdim." ifadelerini kullandı.

Theresa May ayrıca, Brexit kararıyla iki ülke halkını endişelendiren "ortak seyahat alanı" konusunda da "AB üyesi olmadan önce de Birleşik Krallık ile İrlanda arasındaki 'ortak seyahat alanı'ndan faydalanıyorduk. Her iki tarafta da bu alanı korumaya yönelik kuvvetli bir istek var. Yani artık şimdi iki tarafın (Birleşik Krallık ve İrlanda) çıkarlarına yönelik bir anlaşmayı elde etmeye odaklanmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

May, dün Kuzey İrlanda'yı ziyareti çerçevesinde, Kuzey İrlanda bölgesel yönetiminin Başbakanı Arlene Foster ve Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness ile görüşmüştü.

İngiltere Başbakanı May, burada yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda bölgesel yönetiminin Brüksel ile yürütülecek Brexit görüşmelerinde yer alacağını belirterek, AB üyesi olarak kalacak İrlanda ile birlikten çıkacak Kuzey İrlanda arasındaki sınırla ilgili çıkarlara uygun bir çözüm bulmaya çalışacaklarını söylemişti.

Yorumlar