İranlı milletvekilinin Irak'tan tazminat talebi

- Milletvekili Felahetpişe, İran-Irak savaşı nedeniyle ülkesinin Bağdat yönetiminden tazminat talep etmesi gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
İranlı milletvekilinin Irak'tan tazminat talebi

İSTANBUL (AA) - İran Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Üyesi Haşmetullah Felahetpişe, ülkesinin, 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği İran-Irak savaşındaki rolü nedeniyle Bağdat yönetiminden tazminat talebinde bulunması gerektiğini öne sürdü.

Milletvekili Felahetpişe, İran'ın ulusal gazetelerinden Cumhuriyet'e verdiği mülakatta, "Irak'tan tazminat almak gözardı edilecek bir konu değildir." dedi.

Irak devletinin savaştaki rolü nedeniyle tazminat talebinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından haklı bulunduğunu ve dönemin BM Genel Sekreteri Javier Perez de Cuellar'ın tazminat miktarını 96 milyar dolar olarak belirlediğini ileri süren Felahetpişe, bu rakamın güncellenerek ödenmesi gerektiğini savundu.

Felahetpişe, "Can kayıplarının yanı sıra İran'ın sınır bölgelerindeki şehirlerin altyapıları yok edildi. İran'ın tazminat hakkından vazgeçen kim olursa halkın önünde hesap verecektir. İran'da kimse tazminat hakkından vazgeçmiş değil." diye konuştu.

İranlı milletvekili, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki rolü nedeniyle diğer Avrupa ülkelerine tazminat ödediğini hatırlatarak aynı mekanizmanın Irak için de kurulabileceğini belirtti.

İran ile Irak arasında 1980-1988 yılları arasında yaşanan savaşta iki taraftan 1 milyonu aşkın kişi hayatını kaybetmişti.





Yorumlar