İran'ın Suriye'deki askerleri

- Han Tuman'da ağır kayıp verdiği açıklanan 25. Kerbela Tümenine bağlı askerler geri çekildi

Google Haberlere Abone ol
İran'ın Suriye'deki askerleri

İSTANBUL (AA) - İran Devrim Muhafızları Komutanlığına bağlı Mazenderan 25. Kerbela Tümeninin Suriye'ye gönderdiği askerlerin geri çekildiği bildirildi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansının (ISNA) haberine göre, Devrim Muhafızları Sözcüsü Hüseyin Ali Rızayi, Suriye'ye gönderilen 25. Kerbela Tümenine bağlı askerlerin tamamen bölgeden ayrılarak ülkeye döndüğünü belirtti.

Halep'in güneyindeki Han Tuman beldesinde çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerden 12'sinin cesedinin muhalif grupların elinde olduğunu ve bölgedeki çatışmalar nedeniyle bunlara erişemediklerini bildiren Rızayi, tedavisi süren yaralı 21 askerden 9'unun ülkeye nakledildiğini kaydetti.

Han Tuman'ın batı kesimlerinde Suriye rejimine ait güçler ve muhalif Fetih Ordusu arasında cuma günü çıkan çatışmaların ardından, Han Tuman'ın tamamı Fetih Ordusu'nun eline geçmişti. Çatışmalar sırasında rejim ve İran güçleri ağır kayıplar vermişti.

Devrim Muhafızları Komutanlığınca yapılan açıklamalarda, çatışmalarda hayatını kaybeden 13 askerin söz konusu birliğe mensup olduğu ifade edilmişti.

Açıklamalarda şu ana kadar aralarında 2 üst düzey komutan da olmak üzere toplam 15 İran askerinin öldüğü belirtilse de muhalif kaynaklar 50'nin üzerinde İranlı asker ve milisin öldürüldüğünü iddia ediyor.

İran medyası ise olayı "facia" olarak nitelendiriyor. Esed rejiminin Halep'te ateşkese rağmen düzenlediği saldırıları görmezden gelen İranlı yetkililer, Suriye'deki muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusunun Halep'teki ateşkesi ihlal ettiğini, bu nedenle rejim güçleri ve müttefiklerinin ağır kayıplar verdiğini savunuyor.

Yorumlar