"İran'daki Milliyetlerin Siyasi Çoğulculuğu ve Katılımının Geleceği" konferansı

- İsveç'in başkenti Stockholm'da "İran'daki Milliyetlerin Siyasi Çoğulculuğu ve Katılımının Geleceği" adlı uluslararası konferansın sonuç bildirisinde, İran yönetimi bölge ülkelerinin iç işlerine karışmakla suçlandı

Google Haberlere Abone ol
"İran'daki Milliyetlerin Siyasi Çoğulculuğu ve Katılımının Geleceği" konferansı

STOCKHOLM (AA) - Tebriz Araştırmaları Enstitüsü (TAE) tarafından İsveç'in başkenti Stockholm'da düzenlenen "İran'daki Milliyetlerin Siyasi Çoğulculuğu ve Katılımının Geleceği" adlı konferansın sonuç bildirisinde, İran yönetimi bölge ülkelerinin iç işlerine karışmakla suçlandı.

Stockholm'daki City Konditoriet Konferans Salonu'nda iki gün süren ve İran toplumunun çok sayıda etnik ve mezhepsel gruptan oluşan yapısının ele alındığı konferansın sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, İran yönetiminin sadece dış politikada değil, aynı zamanda iç politikada da büyük hatalar yaparak, İran toplumunu ekonomik, kültürel ve güvenlik konularında kriz ortamına sürüklediği savunularak, "Bütün vatandaşların temel hakları devamlı bir şekilde ihlal ediliyor." denildi.

İran yönetiminin bölge ülkelerinin iç işlerine karışmakla da suçlandığı bildiride, "İran İslam Cumhuriyeti, Ortadoğu'da kara bir karneye sahip olarak bölgedeki ülkelere yönelik tamamen olumsuz bir rol oynamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Bildiride, İran toplumundaki tüm farklı milli, mezhebi, dini, siyasi farklılıkların korunması çağrısı yapılarak, İran'ın bu konuda uluslararası yasalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

İran'ın merkeziyetçi sisteminin ülkede "yıkıcı" bir role sahip olduğu ifade edilerek, en kısa zamanda bu sistemin yerine barışçıl bir şekilde tüm vatandaşların kendi kaderini kendisi tayin edecek şekilde demokratik bir şekilde özgür olacağı başka bir sistemin getirilmesi gerektiği vurgulandı.




Yorumlar