İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri

- İran'da cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma işlemi devam ediyor - Devlet televizyonu, oy kullanmak için kuyrukta bekleyenlerin görüntülerini dünyaya "demokrasi şöleni" olarak sunuyor

Google Haberlere Abone ol
İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri

TAHRAN (AA) - İran'da cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma işlemi devam ederken, devlet televizyonu oy kullanmak için kuyrukta bekleyenlerin görüntülerini dünyaya "demokrasi şöleni" olarak sunuyor.

Ülke genelinde 63 bin merkezde kurulan 130 bin sandıkta oy kullanma işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. 20.00'ye kadar süreceği belirtilen oy kullanma işleminin uzatılması bekleniyor.

Başkent Tahran yaklaşık 15 milyon nüfusu ile ülkenin en kalabalık seçmeninin bulunduğu il durumunda.

İran devlet televizyonu, cumhurbaşkanlığı ve il meclisi seçimlerinde oy kullanmak için kuyrukta bekleyenlerin görüntülerini dünyaya "demokrasi şöleni" olarak sunuyor. Kuyruktaki seçmenler ise oy kullanmak için uzun süre beklemekten şikayetçi.

Sabahın erken saatlerinde seçim merkezlerine gelen seçmenler, uzun kuyruklar sebebiyle saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyor.

Sandık başına ulaşabilen seçmen bir dizi prosedürden sonra cumhurbaşkanı için bir liste, il meclisi üyeleri için de başka bir liste dolduruyor.

- "Oy kullanma sistemimiz sorunlu"

Tahran'ın önemli seçim merkezlerinden Hüseyniye-i İrşad'da oy kullanmaya gelen Feriba Nikubeyan, seçim merkezlerindeki uzun kuyrukların oy verme oranını düşürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının yüzde 50-60 seviyelerinde olmasını öngören Nikubeyan, şunları söyledi:

"Sabah saat 8:00'de sıraya girdim. 3 saattir bekliyorum. Oy kullanma işlemi çok yavaş ilerliyor. Adayları tek tek kalemle yazmak vakit alıyor. Eğer elektronik oy kullanma mümkün olursa hem kuyruk azalır hem de halkın katılımı artar. Benim yakınlarımdan bazıları, kuyruğu beklememek için evlerine geri döndüler. Maalesef oy kullanma sistemimiz sorunlu."

-"Yetkililer bir şey yapmalı"

Firuzi Lütfi de 3 buçuk saat sırada beklemekten yorulduğunu söyledi.

Ülkede oy kullanmada uygulanan sistemdeki yanlıştan bahseden Lütfi, "İran'da parti sistemi bulunmadığı için isimleri tek tek yazma durumunda kalıyoruz. Bu da yorucu oluyor. Bu sorunun çözülmesi için yetkililer bir şeyler yapmalı." diye konuştu.

Öte yandan ilerleyen saatlerde reformist siyasetçi Muhammed Arif, yaptığı yazılı açıklamada, halkı uzun seçim kuyruklarına tahammül ederek, oy kullanmaktan vazgeçmemeye çağırdı.

Seçim kurulundan yapılan yazılı açıklamada da seçmenler oy vermede ısrarlı olmaya, seçim kuyruklarını terk etmemeye davet edildi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin reformistler ve ılımlı muhafazakarların desteğini alan Hasan Ruhani ile muhafazakarların adayı İbrahim Reisi arasında geçmesi bekleniyor. Mustafa Mirselim ve Mustafa Haşimiteba da aday listesinde yer alıyor.

Yorumlar