İran'da yas tartışması

- İranlı din adamı Ayetullah Yezdi, Şii Müslümanlar tarafından kutsal sayılan "Tasua" gününde oynanacak İran-Güney Kore maçının ertelenmesi çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
İran'da yas tartışması

İSTANBUL (AA) - İranlı din adamı Ayetullah Muhammed Yezdi, İran ile Güney Kore milli takımları arasında oynanacak futbol karşılaşmasının Şii Müslümanlarca kutsal sayılan "Tasua" gününe denk gelmesi nedeniyle ertelenmesi çağrısında bulundu.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, Yezdi, İran Gençlik ve Spor Bakanı Mahmud Guderzi'ye hitaben yazdığı mektupta 2018 Dünya Kupası Elemeleri kapsamında 11 Eylül'de oynanması planlanan karşılaşmanın başka bir tarihe alınmasını istedi.

Yezdi mektubunda şunları kaydetti:

"Sayın Bakan, sizin bakanlığınız Tasua ve Aşura günlerine saygı sayesinde gerçekleşti. Siz bu ülkenin bakanısınız. Bu nimetler, İslam, devrim ve Aşura sayesindedir. Bu müsabakayı erteleyemeyecek olmanızı açıklamanız ikna edici değildir. Eğer bu müsabakayı iptal ederseniz Aşura ve Tasua'ya gösterdiğiniz saygı sayesinde elde edeceğiniz faydalar bunun sonucunda göreceğiniz zararı katlayacaktır."

Yezdi, "Bakandan bu hesabı ince bir şekilde yapması ve karşılaşmayı ertelemesi ricasında bulunuyorum. Çünkü bunun faydası çektikleri zahmete hürmeten daha fazla olacaktır." ifadelerini kullandı.

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari ise Yezdi'ye hitaben yazdığı mektupta karşılaşmanın ertelenmesinin ülkeye telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağını belirtti.

Mutahhari, "Sizi alim ve açık fikirli bir din adamı olarak tanıyorum ancak İran ile Güney Kore arasındaki futbol müsabakasına ilişkin sergilediğiniz yaklaşım benim için hazmedilebilir değil. Bu tarz ifadeler Avrupa halkını dinden soğutan Ortaçağ'daki katolik kiliselerinin yaklaşımlarını akla getiriyor." ifadelerini kullandı.

Meclisteki 56 milletvekili de geçen hafta yayımladıkları bildiriyle müsabakanın başka bir tarihe ertelenmesi çağrısında bulunmuşlardı.

Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği olayların başlangıcı olarak kabul edilen Muharrem ayının dokuzuncu günü Tasua, İran'da yas merasimleriyle anılıyor.

İran ile Güney Kore milli futbol takımları, 2018 Dünya Kupası Asya Elemeleri kapsamında 11 Ekim'de başkent Tahran'da karşı karşıya gelecek.


Yorumlar