İran'da Türk üniversitelerinin tanıtım programı

- ISSA Başkanı Aydın: - "Türkiye'de çeşitli ülkelerden yaklaşık 110 bin yabancı öğrenci öğrenim görüyor. İran, bu ülkeler arasında 15 bin öğrenciyle 5'inci sırada yer alıyor"

Google Haberlere Abone ol
İran'da Türk üniversitelerinin tanıtım programı

TAHRAN (AA) - Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği (ISSA) Başkanı Dursun Aydın, Türkiye'deki üniversitelerde çeşitli ülkelerden yaklaşık 110 bin yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü, İran'ın bu ülkeler arasında 15 bin öğrenciyle 5'inci sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'deki üniversiteleri yabancı ülkelerde tanıtma faaliyetleri kapsamında, başkent Tahran'daki Simorg Otel'de İranlı öğrencilere yönelik çalışmalarda bulunan Aydın, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin sınır komşusu olması ve kültürel yakınlık nedeniyle İranlı öğrencilerin Türkiye'deki üniversiteleri tercih ettiğini ifade eden Aydın, "Şu an Türkiye'de çeşitli ülkelerden yaklaşık 110 bin yabancı öğrenci öğrenim görüyor. İran, bu ülkeler arasında 15 bin öğrenciyle 5'inci sırada yer alıyor." dedi.

Türkiye'nin, 2023 stratejik eylem planı kapsamında yabancı öğrenci hedefini 250 bin olarak belirlediğini hatırlatan Aydın, "Devletimiz, yurt dışında, sağlık kuruluşları ve üniversitelerimizin tanıtımına önem veriyor. Ekonomi Bakanlığımız bu çerçevede yapılacak yurt dışı tanıtım masraflarının yüzde 70'ini karşılayarak, bu çalışmaya önemli bir destek veriyor." ifadelerini kullandı.

2014’te 75 bin olan yabancı öğrenci sayısının süratla 110 bine çıkmasını değerlendiren Aydın, şunları kaydetti:

"Bundan 3-4 yıl öncesine kadar üniversitelerimizin kalitesi yüksek olmasına rağmen yabancı öğrenci sayısı istenilen oranda artmıyordu. Yabancı bir öğrenci Türkiye’de okumak istediğinde önüne birçok bürokratik engel çıkıyor, bu da en çok Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) işine yarıyordu. Örgütün tezgahından geçmeyen öğrenci neredeyse Türkiye'de okuyamıyordu. Bu örgüt eğitim sistemini elinde tutup güya tüm dünyada Türkiye’yi anlatan, temsil eden bir görüntüye bürünüyordu. Biz de dışarıdan baktığımızda bunların ülkemizi ve üniversitelerimizi tanıttıklarını zannediyorduk. Fakat bunlar, sadece kendi emelleri için çalışıyorlardı. Son dönemde bu durumun farkına varan devletimiz, üniversitelerin tanıtımının önünü açtı. Bürokrasinin azalması, yabancı öğrencinin internet üzerinden kaydını yaptırabilmesi ve bu işin FETÖ terör örgütünün elinden çıkması, sayının artmasındaki en önemli etkenlerdir."

İki gün sürecek tanıtım programına katılan üniversitelerden Uşak Üniversitesinin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Uşak Üniversitesinin uluslararası bir üniversite olma yolunda yabancı öğrencilere önem verdiğini belirterek, "Şu an 67 ülkeden yaklaşık 3 bin yabancı öğrencimiz var. Türkiye'deki üniversiteler arasında 5'inci sıradayız. Buraya üniversitemizi tanıtmak amacıyla geldik. İran'a ilk gelişimiz, bundan önce Türki cumhuriyetler ve bazı ülkelerde tanıtım faaliyetinde bulunduk." değerlendirmesinde bulundu.

- ISSA nedir?

Kazakistan, Fas, Belçika ve Almanya’dan sonra 5’inci ülke İran'da tanıtım çalışmalarını yürüten ISSA, 2015 yılında Ankara’da kuruldu. Türk üniversitelerini yurt dışında tanıtmak, yurt dışından Türkiye’ye öğrenci kazandırmak ve Türkiye’de okuyan yabancı öğrencilere destek vermek, ISSA'nın kuruluş amaçları arasında yer alıyor.

Yorumlar