İran'da Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne saldıranlar yargı önünde

- Ocak ayında Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyla ilgili haklarında iddianame hazırlanan 21 kişi ilk kez yargı önüne çıkarıldı - Elçilik binasını kasıtlı bir şekilde tahrip ve kamu düzenini bozmakla suçlanan zanlılardan bazıları polisin göstericileri engellemediğini savunurken bir kısmı da gösterilerin izinsiz olduğundan haberdar olmadıklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
İran'da Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne saldıranlar yargı önünde
İSTANBUL (AA) - Ocak ayında Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyla ilgili haklarında iddianame hazırlanan 21 kişinin yargı önüne çıkarıldığı bildirildi.

İran Öğrenci Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, "Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ni kasıtlı bir şekilde tahrip ve yasa dışı gösteriler yoluyla kamu düzenini bozmakla" suçlanan 48 kişiden 21'i başkent Tahran'da mahkemeye çıkarıldı.

Büyükelçilik binasına girmekle suçlanan zanlılardan biri ifadesinde polisin kendilerini engellemediğini söylerken bir diğer zanlı da gösterilerin izinsiz olduğunu bilmediğini savundu.

Büyükelçilik binasını ateşe vermekle suçlanan başka bir zanlı ise suçlamaları reddederek, binayı ateşe verenlerin bir çoğunun yabancılar olduğunu ileri sürdü.

Niyetinin kamu düzenini bozmak olmadığını savunan bir diğer zanlı ise yaptıklarından pişmanlık duyduğunu belirtti.

Riyad yönetimi, ocak ayının başlarında aralarında Şii din adamı Nimr el Nimr'in de olduğu 47 kişinin idam edildiğini duyurmuş, İran'da olayı protesto etmek için toplanan göstericilerden bazıları Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binasını ateşe vermişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırıların ardından Suudi Arabistan temsilciliklerine yönelik saldırıların failleri hakkında inceleme başlatılması talimatı vermişti. Dini lider Ayetullah Hamaney de saldırının İslamın ilkelerine aykırı olduğunu belirterek saldırıyı kınamıştı.

Yorumlar