İran'da sokak müzisyenleri

- İranlı sokak müzisyeni Şeyhgermçi: - "Halk tarafından destekleniyoruz. Ancak ülke'deki baskı nedeniyle sanatımızı icra etme konusunda zorluk çekiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İran'da sokak müzisyenleri

TAHRAN (AA) - MUSTAFA MELİH AHISHALI - İranlı sokak müzisyeni Muhammed Bakır Şeyhgermçi (32), "Halk tarafından destekleniyoruz. Ancak ülke'deki baskı nedeniyle sanatımızı icra etme konusunda zorluk çekiyoruz." dedi

Başkent Tahran'ın caddelerinde geleneksel İran müziğini icra eden def sanatçısı ve şair Şeyhgermçi, AA muhabirine icra ettiği sanat ve zorlukları hakkında konuştu.

Sevgi, barış, birlik ve beraberliğe vurgu yaptığı eserleriyle Şeyhgermçi, insanların hayata başka pencereden bakmalarını sağlamaya çalıştığını söyledi.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana bazen tek, bazen grup halinde sokak konserleri veren Şeyhgermçi, "Defi ilk olarak 18 yıl önce halamın evinde elime aldım. Kasetlerden dinlediğim parçaları taklit etmekle işe başladım. Müziğe karşı ilgim, yakın akrabalarımdan bazılarının müzisyen olmalarından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

- "Adam Arıyorum"

Mevlana Celaleddin Rumi'nin filozof Diyojen'den (M.Ö.412-323) ilhamla kaleme aldığı şiirinde yer alan "Adam arıyorum" anlamına gelen "İnsanem arzu" yazılı define aşkla dokunan Şeyhgermçi, seslendirdiği parçaların sözlerinin kendi şiirleri ve şiir hocası Muhammed Rıza Hacı Rustembeglu’ya ait olduğunu söyledi.

Şeyhgermçi, "Halk tarafından destekleniyoruz. Ancak ülke'deki baskı nedeniyle sanatımızı icra etme konusunda zorluk çekiyoruz. Belediye veya emniyet güçleri zaman zaman bizi engelliyor. Dünyanın birçok yerinde var olan sokak müziği İran’da ya dilencilik veya genel ahlaka zarar veriyor gerekçesiyle engellenmeye çalışılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şeyhgermçi şöyle devam etti:

"1996 yılında Komite adında bir emniyet birimi kuruldu. Sokakta bir kişinin elinde saz görseler, 'saz çalıyorsun' diye kırbaç cezası uygulanıyordu. Bu durum daha sonraları git gide yumuşadı. Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi’nin cumhurbaşkanlığı dönemlerinde baskılar azaldı. Ama şimdi biri (Meşhed Cuma İmamı Ayetullah Ahmed Alemelhuda) çıkıyor, müzik haram diyebiliyor. Gerçi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu konuda karşı açıklama yapsa da baskılara sebep olabilecek bu gibi keyfi açıklamalar devam ediyor."

- Şeyhgermçi yakında İstanbul'da

Ülkesinde sokak müzisyenlerine ait birliğin bulunmamasından şikayet eden Şeyhgermçi, müzisyenlerin siyasi yapılanma şeklinde algılanma korkusuyla bu işe girişmediklerini belirtti.

Yakın bir tarihte İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde sokak konseri vereceğini dile getiren Şeyhgermçi, "Bu yakınlarda Türkiye’de İran geleneksel müziğini icra edeceğim. İran halkı, İbrahim Tatlıses, Emel Sayın ve Ahmet Kaya gibi Türk sanatçılarını tanıyor. Ben de İran müziğini Türkiye’de tanıtmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar