İran'da orduyu eleştiriye gözaltı

- İran Ordusu'nu siyasi ve ekonomik meselelere müdahil olmadığı gerekçesiyle eleştiren muhafazakar kimliğiyle tanınan İran Doktriner Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abbasi gözaltına alındı

Google Haberlere Abone ol
İran'da orduyu eleştiriye gözaltı
İSTANBUL (AA) - İran Ordusu'nu siyasi ve ekonomik meselelere müdahil olmadığı gerekçesiyle eleştiren aşırı muhafazakar kimliğiyle bilinen İran Doktriner Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Abbasi gözaltına alındı.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Tahran Askeri Mahkeme Savcısı Gulamabbas Türki, Abbasi aleyhinde İran Ordusu başta olmak üzere birçok resmi kurumun suç duyurusunda bulunduğunu bu yüzden gözaltına alındığını söyledi.

Türki, "Şaibe doğuran her türlü ölçüsüz beyanat milli güvenliğe aykırı sayılacak ve Silahlı Kuvvetler Yargı Kurumu buna karşı gerekli işlemleri yapacaktır." dedi.

Abbasi, geçen hafta medyaya yansıyan Devrim Muhafızları'nı öven, orduyu eleştirdiği konuşmasında, "Ülkeyi sel alsa dahi ordu kışlasında oturur hiçbir duruş sergilemez, sesini de çıkarmaz. Amerika da böyle bir ordu istiyor." demişti.

Ordu ve Devrim Muhafızları arasında ihtilaf çıkarmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirilen Abbasi'nin açıklamaları başta Devrim Muhafızları yetkilileri ve ordudaki generallerin sert tepkisiyle karşılandı.

İran Kara Kuvvetleri Komutanı Ahmed Rıza Purdestan da Abbasi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıklamıştı.

Hasan Abbasi ise iki gün önce ordu generallerinden Ataullah Salihi'ye gönderdiği mesajında söz konusu ifadelerden dolayı özür dilemişti. Orduyu eleştirdiği konuşmasını 6 yıl önce yaptığını savunan Abbasi, konuşmanın halkın dikkatini ülkenin önemli sorunlarından başka yöne çekmek için ülkedeki "liberaller ve devrim karşıtı" medya tarafından yayınlandığını iddia etmişti.

Başkomutanlığını dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in yaptığı İran Silahlı Kuvvetleri, Ordu, Devrim Muhafızları, ve Polis Teşkilatı olmak üzere üç ayrı koldan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı bulunuyor. Ordu ve Devrim Muhafızları'nın komutanları doğrudan dini lider tarafından atanıyor. 1979'daki devrimle birlikte, ülkeyi, rejimi ve devrimi korumak ve devrim ideolojisini yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Devrim Muhafızları, ordudan farklı olarak askeri rolünün yanı sıra ülkenin dış politikası ve ekonomide oynadığı baskın rolle de dikkati çekiyor.

Yorumlar