İran'da "hava kirliliği ve çevre" konferansı

- İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kural: "Her gece başınızı yastığa koyduğunuzda bugün çevrem, kendim ve toplum için yararlı ne yaptım diye sorun. Buna İslam'da günlük muhasebe denir"

Google Haberlere Abone ol
İran'da "hava kirliliği ve çevre" konferansı

TAHRAN (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, tüketim ve israfın mutluluk getirmediğini belirterek, "Her gece başınızı yastığa koyduğunuzda bugün çevrem, kendim ve toplum için yararlı ne yaptım diye sorun. Buna İslam'da günlük muhasebe denir." dedi.

İran'ın başkenti Tahran'daki Türk Okulu tarafından düzenlenen "Tahran'daki Hava Kirliliği ve Çevreye Karşı Sorumluluklarımız" konulu konferansta konuşan Kural, dünyadaki israfa dikkati çekti. Kural, "İstanbul'da günde 3 milyon ekmek israf ediliyor. Afrika'da ise insanlar açlıktan ölüyor." diye konuştu.

Şu ana kadar 54 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini dile getiren Kural, "En son Mogadişu'ya gittim. Bir evin bahçesinde hazırlanan yemeği dağıtırken, bir kadın et istedi. Yemekte et yoktu. Bir kemik parçası bulabildik. Kadın sevinçle aldığı o kemik parçası için teşekkür etti. Bunu hiç bir zaman unutamıyorum." ifadelerini kullandı.

Çevreci faaliyetleriyle tanınan Kural, slayt gösterisi eşliğinde yaptığı konuşmasında zaman israfının da önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Büyük şehirlerdeki trafik sorunu aşırı tüketim hırsından kaynaklanıyor. Bu da zaman israfını doğuruyor. Ömrümüz yollarda geçiyor." dedi.

Prof. Dr. Kural sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaşam anlardan ibarettir. Anları değerlendirin. Her gece başınızı yastığa koyduğunuzda bugün çevrem, kendim ve toplum için yararlı ne yaptım diye sorun. Buna İslam'da günlük muhasebe denir."

Kural, öğrencileri sigara gibi kötü alışkanlıklar konusunda uyararak birtakım kötü alışkanlıkların bazı televizyon programları aracılığıyla teşvik edildiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda Kural, 12 dile çevrilen "Dünya İçin Bir Şey Yap" kitabının Türkçe baskısını öğrencilere hediye etti.




Yorumlar