İran'da Halep etkisi

- İran'ın Suriye'nin Halep kentine bağlı Han Tuman bölgesinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda kayıp vermesi ülkede "facia" olarak yankı buldu - İran'ın ulusal gazetelerinden Kanun, Halep'in Han Tuman bölgesinde İran Devrim Muhafızları'nın son günlerde verdiği zayiatı "Halep Kerbela oldu" başlığıyla aktardı - Suriye’de Esed’e sadece danışmanlık hizmetini verdiğini öne süren ancak ülkede binlerce asker ve milis bulunduran İranlı yetkililer, "muhalif grupların ateşkes sürecini ihlal ettiği" iddiasıyla Suriye'de ateşkes sürecine uymayacaklarının da işaretini verdi

Google Haberlere Abone ol
İran'da Halep etkisi

İSTANBUL (AA) - İran'ın Suriye'nin Halep kentine bağlı Han Tuman bölgesinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda kayıp vermesi ülkede "facia" ifadesiyle yankı buldu.

Han Tuman'ın batı kesimlerinde Suriye rejimi güçleri ve muhalif Fetih Ordusu arasında yaşanan çatışmaların ardından Han Tuman'ın tamamı Fetih Ordusu'nun eline geçti. Haberin duyulmasının ardından Devrim Muhafızları Mazenderan Kerbela Kolordusu tarafından yapılan açıklamada verilen ağır kayba işaret edilerek, halka soğukkanlı olmaları çağrısı yapıldı. İran medyası da olayı "facia" olarak nitelerken, Suriye'deki muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusu'nun Halep'teki ateşkesi ihlal ettiğini bu yüzden rejim güçleri ve müttefiklerinin ağır kayıplar verdiğini yazdı.

Devrim Muhafızları Komutanlığı tarafından cumartesi gününden bu yana yapılan açıklamalar, şu ana kadar aralarında 2 üst düzey komutan da olmak üzere 15 İran askerinin öldüğü yönünde ancak bu rakam bölgeden gelen haberlerle her geçen gün artıyor.

İran'ın ulusal gazetelerinden Kanun, Halep'in Han Tuman bölgesinde İran Devrim Muhafızları'nın son günlerde verdiği zayiatı "Halep Kerbela oldu" başlığıyla aktardı.
Haberde, Han Tuman bölgesinde yaşanan çatışmalarda Suriyeli muhalifler tarafından, aralarında Fatimiyyun Tugayı ile Lübnan Hizbullah'ına mensup milislerle birlikte 80 İran askerinin öldürüldüğü söylentisine yer verildi.

İran Devrim Muhafızları eski Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Her savaşta başarılar, başarısızlıklar ve zaferler olur." diyerek, İran'ın bölgede yaşadığı ağır kaybı itiraf etti.​

Suriye’de Esed’e sadece danışmanlık hizmetini verdiğini öne süren ancak ülkede binlerce asker ve milis bulunduran İran'dan gelen açıklamalar, "muhalif grupların ateşkes sürecini ihlal ettiği" iddiasıyla Suriye'de ateşkes sürecine uymayacaklarının da işaretini verdi.

İran Meclisi Savunma Komitesi Başkanı İsmail Kevseri, Esed rejiminin Halep'te ateşkese rağmen düzenlediği saldırıları görmezden gelerek, muhalif grupların ateşkesi ihlal ettiğini savundu, Kevseri, ateşkes sürecini de "ABD ve Suudi Arabistan'ın hilesi" olarak niteledi.

"Han Tuman'da dökülen kanlar ABD'nin kötülüğünün bir neticesidir. ABD'li devlet adamları bu facianın cevabını vermelidir" ifadesini kullanan Kevseri, konuşmasında Han Tuman'da İran askerlerinin de esir alındığını doğrulayarak, esir alınan askerlerin sayısının 5 ya da 6 olduğunu söyledi.

Devrim Muhafızları'na yakınlığıyla bilinen yarı resmi haber ajansı Fars'ta yayınlanan makalede de Han Tuman saldırısından sonra Suriye'de artık siyasi çözümden söz edilemeyeceği savunuldu.

- Rusya'ya eleştiri

Fars Haber Ajansı'nın analistlerinden Sadullah Zarei'nin kaleme aldığı yazıda Rusya'nın ateşkes şartlarını sürdürmek için Han Tuman'da etkisiz kalmayı tercih ettiği belirtilerek Rusya'nın tutumu eleştirildi.

İran'ın çok sayıda kayıp verdiği saldırılardan sonra Suriye'de artık ateşkesin uygulanabilir olmadığı ve terörist gruplar listesinde olsun olmasın tüm muhalif grupların bundan sonra hedef alınacağı iddia edildi.

Makalede, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ve ABD'nin muhalif gruplar üzerinde etkisi olduğu ancak bu etkiyi ateşkesi sürdürmek için kullanmadıkları ileri sürüldü.

- İran Meclisi Han Tuman hadisesini araştıracak

Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Mansur Hakikatpur, İran Meclisi'nin internet sitesinde yer alan açıklamasında, "Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu ilk adım olarak ilgili yetkililerin katılımıyla Han Tuman hadisesinin boyutlarını incelemek için birkaç gün içinde özel bir oturum düzenleyecek." dedi.

Hakikatpur, komisyonun bölgeden ayrıntılı bir rapor hazırlanması amacıyla Han Tuman'a özel bir araştırma ekibi gönderileceğini de söyledi.

Fetih Ordusu, Halep'in güneyindeki Han Tuman'da bir haftadır süren çatışmalarda bölgeyi ele geçirmişti. AA muhabirinin bilgi aldığı muhalif kaynaklar ve bölgedeki aktivistler, çatışmalarda 30 İran askeri, 20 Afgan,12 Iraklı milis, 8 Hizbullah milisi ve rejim ordusundan da 20 askerin öldüğünün tespit edildiğini bildirdi. Muhalif kaynaklar, geçen pazartesiden bu yana Suriye'nin Halep kentindeki cephelerde Beşşar Esed rejimi ve destekçisi İran güçlerinin 136 asker ve milisinin öldürüldüğünü iddia ediyor.

İranlı yetkililer tarafından şu ana kadar yapılan açıklamalarda Han Tuman'daki çatışmalarda aralarında Tuğgeneral Cevad Durbin ve Kudüs Karargahı Komutanlarından Şefiğ Şefii'nin de olduğu toplam 15 İran askerinin hayatını kaybettiği 21 askerin ise yaralandığı bilgisi verildi.​

Yorumlar