İran meclis başkanlığına Laricani seçildi

- İran meclisi 10'uncu dönem başkanlığına bir önceki dönemin Meclis Başkanı Laricani seçildi

Google Haberlere Abone ol
İran meclis başkanlığına Laricani seçildi

TAHRAN (AA) - İran meclisi 10'uncu dönem başkanlığına bir önceki dönemin Meclis Başkanı Kum kenti milletvekili Ali Laricani seçildi.

Meclisin bugünkü oturumunda düzenlenen başkanlık seçimini 276 oyun 237'sini alan muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Ali Laricani kazandı. Diğer aday Tahran Milletvekili reformist Mustafa Kevakebiyan 11 oy alırken, seçimler sırasında 28 oy da geçersiz kabul edildi.

Başkan yardımcılığı seçimlerinde, 273 oyun 158'ini alan Tebriz milletvekili reformist Mesud Pizişkiyan birinci başkan yardımcılığını, 133 oy alan Tahran Milletvekili ılımlı muhafazakar Ali Mutahhari ikinci başkan yardımcılığını kazandı.

Laricani, meclisin Pazar günkü oturumunda düzenlenen geçici başkanlık seçimini 281 oydan 173'ünü alarak kazanmıştı.

İran'da daimi meclis başkanları bir yıllığına seçiliyor.

- Ali Laricani Kimdir?

İran Devrimi'nin (1979) tanınmış simalarından Ayetullah Mirza Haşim Amuli'nin oğlu olan İran'ın ılımlı muhafazakar kanada mensup devlet adamlarından Ali Laricani 1957'de Irak'ın Necef kentinde doğdu. Laricani, gençliğinde Kum kentindeki Hakkani Medresesi'nde din eğitimi aldı. Daha sonra Şerif Üniversitesi'nde Matematik ve Bilgisayar Bilimi, Tahran Üniversitesi'nde de Batı Felsefesi alanında diploma aldı. Bir süre Devrim Muhafızları Ordusu'nda görev yapan Laricani burada komutanlığa kadar yükseldi. Humeyni döneminin başbakanı ve şu an ev hapsinde tutulan Mir Hüseyin Musevi hükümetinde İş ve Sosyal İşler Bakan Yardımcısı olarak başladığı siyaset hayatında İran Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (IRIB) başkanlığı ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanlığı görevlerini üstlendi. 2005'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerine de aday olan Laricani, Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığı seçimlerden altıncı sırada çıktı. 2005'te dini lider Hamaney tarafından atandığı Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliği görevinden 2007'de Ahmedinejad'la yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle ayrıldı. 2008'de düzenlenen 8'inci dönem parlamento seçimlerine Kum kentinden katılan Laricani, meclise girdikten sonra meclis başkanı seçildi.

Yorumlar