İran- İKDP arasındaki çatışmalar

- İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Şerifi İran'ın tehditlerine karşı tek ses olunması çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
İran- İKDP arasındaki çatışmalar

ERBİL (AA) – İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Şerifi, İran’ın saldırmakla tehdit ettiği bölgenin sivil yerleşim alanı olduğunu belirterek, İran’ın tehditlerine karşı tek ses olunması çağrısı yaptı.

Şerifi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (İKBY) Erbil kentindeki Koye ilçesinde yer alan İKDP üyeleri ve ailelerinin kaldığı kampta bir basın toplantısı düzenledi.

İran’ın saldırmakla tehdit ettiği kampta yalnızca sivillerin kaldığını belirten Şerifi, İran'ın sadece kaba güçle hareket ettiğini ve şiddet yanlısı bir dil kullandığını ifade etti.

IKBY halkının İran'ın tehditlerine karşı sessiz kalmamaları ve kitlesel gösteri yapmaları çağrısında bulunan Şerifi, "Kürdistan Bölgesi'ndeki (İKBY) halkın yaklaşık 20 yıldır sahip oldukları kazanımları savunuyoruz. Ancak İran’daki Kürtlerin bağımsızlık mücadelesini de savunmamız lazım." dedi.

Şerifi "Herhangi bir saldırı söz konusu olursa, kimse kazanan taraf olmayacak. Ne Kürtler kazanır, ne de İran İslam Cumhuriyeti. Bunun yanı sıra Peşmerge güçlerimizin şiddetli saldırılarıyla karşı karşıya kalarak Kürdistan Bölgesi ve dünyanın tepkisini alacaklar." şeklinde konuştu.

- "Suudi Arabistan'dan destek aldığımız iddiaları doğru değil"

İran'ın iç kesimlerindeki silahlı faaliyetlerin başlamasının arkasında Suudi Arabistan'ın olduğu yönündeki iddialara da değinen Şerifi, "Suudi Arabistan'dan destek aldığımıza ilişkin ortaya atılan iddialar doğru değildir. Hareketimiz en başından beri halkından destek alıyor." cevabını verdi.

IKBY’den faaliyetlerini durdurmaları yönünde hiçbir baskı görmediklerinin altını çizen Şerifi, "İran’ın iç kesimlerinde çatışmalar başladığından bu yana Kürdistan hükümeti veya siyasi partilerinin bu konuda herhangi bir tepkisi veya baskısı olmadı.” dedi.

İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, dünkü açıklamasında "Irak'ın kuzeyindeki siyasi yetkililere, yükümlülüklerine bağlı kalmaları uyarısında bulunuyorum. İran'a tehdit oluşturan her noktayı hiç tereddüt etmeksizin yok edeceğiz." ifadesini kullanmıştı.

İran'ın kuzeybatısındaki bölgelerde 15 Haziran'dan itibaren İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) mensuplarıyla İran askerleri arasında başlayan çatışmalarda iki taraftan onlarca kişi hayatını kaybetmiş, bölgedeki çatışmaların artmasının ardından İran ordusu, IKBY'de yer alan Erbil kentine bağlı Soran ilçesindeki dağlık sınır bölgesini obüslerle bombalamıştı. Saldırılarda sivillerin de zarar gördüğü belirtilmişti.

Yorumlar