Irak'taki Sünnilerin durumu

- Tuzhurmatu'daki Sünni aşiretler, DAEŞ bahanesiyle bölgeye yerleşen Haşdi Şabi'nin geri çekilip, kontrol ettiği noktaları Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine teslim etmesini istiyor

Google Haberlere Abone ol
Irak'taki Sünnilerin durumu

KERKÜK(AA) - Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesindeki Sünni aşiretler, terör örgütü DAEŞ'in tehdidi bahanesiyle bölgeye yerleşen Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) geri çekilip, kontrol ettiği noktaları Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine teslim etmelerini istiyor.

DAEŞ'in Salahaddin ve diğer çevre bölgeleri ele geçirmesinden sonra evlerini terk edip, Kerkük kentine sığınan Sünni iç göçmenler, evlerine güvenli şekilde geri dönebilmek için Haşdi Şabi'nin bölgeden çekilmesini bekliyor.

Kerkük kentinde bir araya gelen Tuzhurmatu'daki aşiretlerin önde gelenleri, içerisinde bulundukları durumunun kamuoyuna duyurulması için basın toplantısı düzenledi.

Söz konusu aşiretler adına basın açıklaması yapan Tuzhurmatu Sünni Aşiretleri Topluluğu Başkan Yardımcısı Şeyh Tahır Hindi, terör örgütü DAEŞ'in bölgeye gelmesinden sonra evlerini terk ettiklerini, yaklaşık iki yıldır evlerinden uzak yaşadıklarını ve geri dönmelerinin önünde engel teşkil edildiğini ifade etti.

Eve geri dönüşün önünde engel çıkaran tarafın, bölgede faaliyet gösteren ve yasal olmayan silahlı güçlerden oluştuğunu açıklayan Hindi, "Irak dışındaki güçlerin hedefleri doğrultusunda hareket eden bu çete güçler, aynı zamanda ülkede derin fitne çıkarıyor" dedi.

Bölgede meydana gelen şiddet olayları, adam kaçırma ve öldürme olaylarında Sünni Arap ve Türkmenlerin zarar gördüğünü aktaran Hindi, bu işin arkasında Haşdi Şabi'nin olduğunu ileri sürdü.

Söz konusu güçlerin iki yıl boyunca bölgede işledikleri suçlardan dolayı yargı karşına çıkarılmaları gerektiğini aktaran Hindi, aksi takdirde bölgeye istikrarın gelmeyeceğini kaydetti.

Hindi, Haşdi Şabi tarafından kontrol edilen bölgelerin Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine teslim edilmesini isteyerek, daha önce Sünnilerin çoğunlukla yaşadığı yerlerde görev yapan Sahva Gücü'nün (Sünni Gücü) tekrar aktifleştirilmesi önerinde bulundu.

Yorumlar