Irak'taki DAEŞ operasyonları

- Irak ordusu Felluce'nin güneyinde DAEŞ'in kalesi olarak bilinen Hasayi bölgesini ele geçirdi

Google Haberlere Abone ol
Irak'taki DAEŞ operasyonları

ENBAR (AA) - Irak ordusunun, Enbar iline bağlı Felluce'nin kurtarılmasının ardından çevre bölgelerde yürütülen operasyonlar kapsamında kentin güneyinde terör örgütü DAEŞ'in kalesi olarak bilinen El-Hasayi'de denetimi sağladığı bildirildi.

Enbar Operasyonlar Komutanı Tümgeneral İsmail el-Mihlavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Felluce'de kontrolün ordu birliklerine geçmesinin ardından DAEŞ militanlarının kent merkezinin yaklaşık 5 kilometre güneyinde yer alan Hasayi bölgesinde toplandığını ifade ederek, "Ordunun, aşiret güçlerinin desteğiyle yürüttüğü operasyon sonucu Hasayi, DAEŞ militanlarından tamamen temizlendi ve bölgeye Irak bayrağı asıldı." dedi.

Mihlavi, operasyon kapsamında örgüt militanlarından ölen ve yaralananların olduğunu kaydetti.

Ayrıca Irak ve uluslararası koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında, Ramadi'nin batısındaki El-Halidiyye'den kuzeydeki Es-Sirsar bölgesine kaçmaya çalışan örgüt militanlarına ait 60 aracın kullanılmaz hale geldiğini belirten Mihlavi, "Ordu birliklerinin Felluce'yi ele geçirmesi, çevre bölgelerde yürüttüğü operasyonlar nedeniyle DAEŞ saflarında büyük bir yıkım ve toplu kaçışlar gözlemleniyor." diye konuştu.

Öte yandan Enbar Belediyesi güvenlik komitesi üyesi Raci Bereket, Enbar ilinde yeni bir göç dalgasına işaret ederek, "Ordu birlikleri ile DAEŞ militanları arasındaki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 3 bin kişi Halidiyye bölgesinden güvenlik güçlerinin konuşlandığı çevre bölgelere ulaştı." ifadesini kullandı.

Sığınmacıların askeri araçlarla Ramadi'nin batısında kendileri için tahsis edilen mülteci kamplarına nakledildiklerini aktaran Bereket, Irak hükümeti, uluslararası ve bölgesel kurumlara gıda ve insani yardımın yanı sıra içilebilir su ihtiyaçlarının giderilmesi çağrısında bulundu.

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ile Sünni aşiret güçleri Felluce'yi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, geçen pazartesi günü Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri ve onlara destek veren silahlı gruplar tarafından kontrol altına alınan Felluce kent merkezine giderek, kentin terör örgütü DAEŞ'ten tamamen geri alındığını açıklamıştı.

Yorumlar