Irak'ta Sadr'dan ABD'ye sert tepki

- Şii lider Sadr, Irak'a gönderilecek ABD'li askerleri "işgalciler" olarak göreceklerini belirtti - Sadr: - "ABD, Irak halkı başta olmak üzere halkların kurtarıcısı olmak istedi ancak Irak'ta yaşanan kanlı olaylar bunun tersine yol açtı" - "Irak'a DAEŞ'i ABD soktu ve ona yardım etti."

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta Sadr'dan ABD'ye sert tepki

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkeye gönderilecek askerleri "işgalciler" olarak göreceklerini söyledi.

Sadr, bir soru üzerine yaptığı yazılı açıklamada, "Anladığımız kadarıyla ABD, Irak halkı başta olmak üzere halkların kurtarıcısı olmak istedi ancak Irak'ta yaşanan kanlı olaylar bunun tersine yol açtı." dedi.

ABD'nin halkı Baas rejiminden kurtarmada başarısız olduğu için bu sefer halkı DAEŞ'ten kurtarmak isteyeceğini ifade eden Sadr, "Ancak Irak'a DAEŞ'i ABD kendisi soktu ve ona yardım etti." değerlendirmesinde bulundu.

Sadr, ABD'nin, müttefiki dediği İngiltere ile birlikte ülkede askeri varlığını güçlendirdiğine işaret ederek, "ABD veya başkasından Irak'a herhangi bir müdahaleyi reddederiz ve onları 'toprağımızı işgal edenler' olarak değerlendiririz." dedi.

- "ABD askerlerinin kanına susadık"

Sadr'a bağlı milis gücü Seraya es-Selam (Barış Tugayları) Sözcüsü Ala Abbud, Musul operasyonuna katılmak isteyen ABD askerlerini hedef alma konusunda ısrarcı olduklarını belirterek, "Güçlerimiz Amerikalıların (askerlerin) kanına susamış." ifadelerini kullandı.

Bağdat'ı ziyareti sırasında açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul'un DAEŞ'ten geri alınması operasyonu çerçevesinde Irak'a 560 ilave asker gönderileceğini söylemişti.

Carter, bu askerlerin büyük ölçüde Musul'a bağlı El-Kayyara Askeri Hava Üssü'ne lojistik ve altyapı desteği vereceğini aktarmıştı.

Yorumlar