Irak'ta 3,6 milyon kişi yerlerinden edildi

- Irak Göç Bakanı Muhammed: - "Son iki yılda DAEŞ'in kontrolünde bulunan bölgelerden ayrılarak kuzeydeki Kürt bölgesi ile ülkenin orta ve güney bölgelerine yerleşen kişilerin sayısı 3,6 milyona ulaştı"

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta 3,6 milyon kişi yerlerinden edildi

BAĞDAT (AA) - Irak'ta son iki yıl içinde yaklaşık 3,6 milyon kişinin yerinden edilerek kendi ülkelerinde göçmen durumuna düştüğü bildirildi.

Irak Göç Bakanı Casim Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, "Son iki yılda terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan bölgelerden göç ederek kuzeydeki Kürt bölgesi ile ülkenin orta ve güney bölgelerine yerleşen kişilerin sayısı 3,6 milyona ulaştı." denildi.

Muhammed ayrıca bu süre içinde 600 bin kişinin de ayrılmak zorunda kaldığı topraklarına geri döndüğünü ifade etti.

- Kontrol altına alınması zor insani kriz yaşanabilir

Öte yandan Irak parlamentosundaki Göç Komisyonu Başkanı Raad Dehliki de yaptığı yazılı açıklamada, hükümet tarafından ayrılan ödeneğin tükenmesi nedeniyle ülke genelinde yerinden edilen insanlar konusunda büyük bir insani krizin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Son dönemde askeri operasyonlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısında artış olduğuna işaret eden Dehliki, hükümet tarafından ayrılan ödeneğin bitmesi nedeniyle göç eden ailelere artık gereken yardımları sunma imkanlarının bulunmadığını ifade etti.

Hükümet, uluslararası toplum, insan hakları ve mültecilerle ilgilenen örgütlerden "Iraklı sığınmacılara yardım konusunda donör ülkelerden gereken desteğin sağlanabilmesi için heyetler oluşturulmasını" isteyen Dehliki, "İlgili kurum ve kişilerin en kısa sürede harekete geçmemesi durumunda daha sonra kontrol altına alınması zor bir insani krizin yaşanabileceği" uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Felluce'de Irak güçleri ile terör örgütü DAEŞ arasında artan çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçışların devam ettiğini, yaklaşık 50 bin kişinin ise çatışmalar nedeniyle Felluce'de sıkışıp kaldığını bildirmişti.

Yorumlar