Irak'ta 3,6 milyon çocuk tehlike altında

- UNICEF raporu: - "Irak'ta 3,6 milyon (her 5 çocuktan 1'i) ölüm, yaralanma, cinsel saldırı, çatışmalarda kullanılmak üzere zorla alıkoyma ve kaçırma eylemlerinden dolayı tehlike altında yaşıyor" - UNICEF Irak Temsilcisi Hawkins: - "Irak'ta çocuklar suçsuz yere kendilerini ateşin ortasında buluyor"

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta 3,6 milyon çocuk tehlike altında

BAĞDAT (AA) - Irak'ta artan şiddet olaylarından dolayı 3,6 milyon çocuğun tehlikeyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan raporda, "Irak'ta 3,6 milyon (her 5 çocuktan 1'i) ölüm, yaralanma, cinsel saldırı, çatışmalarda kullanılmak üzere zorla alıkoyma ve kaçırma eylemlerinden dolayı tehlike altında yaşıyor." denildi.

Ülkede 4,7 milyon çocuğun da insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtilirken Felluce ve Musul çevresindeki son askeri operasyonlar sebebiyle ailelerin hayat şartlarının daha da bozulduğuna dikkat çekildi.

Raporda "sarsıcı" olarak nitelenen çocuk kaçırma olaylarıyla ilgili de şu bilgilere yer verildi:

"Irak'ta son iki buçuk yılda bin 496 çocuk kaçırıldı. Bu da her ay 50 çocuğun kaçırıldığını gösteriyor. Kaçırılan çocukların çoğu çatışmalarda kullanılıyor ve cinsel saldırıya maruz kalıyor."

Raporda sözlerine verilen UNICEF Irak Temsilcisi Peter Hawkins, "Çocukların evlerinden, sokaktan ve okullarından kaçırılması korkunç bir olay. Bu çocuklar ailelerinden koparılarak her türlü kötülük, sömürü ve korkuya maruz bırakılıyor. Irak'ta çocuklar suçsuz yere kendilerini ateşin ortasında buluyor." ifadesini kullandı.

- 1,5 milyon çocuk evini terk etmek zorunda kaldı

Raporda ayrıca 2014 yılı başından itibaren şiddet olaylarından dolayı 1 buçuk milyondan fazla çocuğun evini terk etmeye zorlandığı, her 5 okuldan birinin çatışmalar nedeniyle kullanılmaz halde olduğu ve yaklaşık 3 buçuk milyon çocuk ve gencin eğitime devam edemediği kaydedildi.

Irak'ta çocuk haklarının korunması için acil önlemler alınması yönünde çağrı yapılan UNICEF raporunda, öncelikle atılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

"Çocukları öldürme, kaçırma, işkence, cinsel saldırı ve çatışmalarda kullanmak için zorla alıkoyma olaylarına son verilmeli. Okul ve tıbbi tesislere saldırılar durdurulmalı. Çocuklara insani yardımların engel çıkarılmadan ulaştırılması garanti altına alınmalı. Evlerini terk etmek isteyen sivillerin çıkışını sağlamak için güvenlik koridorları oluşturmalı. Okula gitmeyen çocuklar için eğitim hizmeti iyileştirmeli ve yayılmalı. Öğretmenler ve çocuklar için gerekli eğitim malzemeleri temin edilmeli. Psikolojik ve sosyal destek programları geliştirilmeli."


Yorumlar