Irak Müftüsü Rifai:

- "Bu Felluce'yi kurtarma operasyonu değil. Bunun adı Felluce'yi imha operasyonudur. Felluce'den intikam almaya geldiler" - "Haşdi Şabi'nin Felluce'ye girme ısrarı, Hameney'in ısrarından kaynaklanıyor. Felluce'den çıkan sivillere işkence yaptılar, aşağıladılar ve öldürdüler. Irak, İran'a bağlı milislerce yönetiliyor" - "Irak'ta terör varsa terörün başı bu milislerdir. Bunlarda terörün her çeşidi vardır" -"Milisler, Sünni bölgelerin altyapısını imha etmeyi amaçlıyor"

Google Haberlere Abone ol
Irak Müftüsü Rifai:

ERBİL (AA) - HAYDAR HADİ - ARİF YUSUF - Irak Müftüsü Rafi er-Rifai, Enbar'a bağlı Felluce'deki Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin sivillere yönelik ihlallerde bulunulmasıyla Sünnilerin ülkede bitirilmek istendiğini söyledi.

Rifai, Felluce'yi DAEŞ'ten geri alma operasyonuna ilişkin AA'ya yaptığı açıklamada,"Bu Felluce'yi kurtarma operasyonu değil. Bunun adı Felluce'yi imha operasyonudur. Felluce'de, çoğunluğu İran'daki Velayeti Fakih'e bağlı (dini lider Ali Hamaney'i kast ediyor) ve Kasım Süleymani yönetimindeki milislerden oluşan binlerce kişi bulunuyor. Bunlar Felluce'den intikam almaya geldi." dedi.

Felluce'nin Irak'taki Sünnilerin göz bebeği olduğuna dikkati çeken Rifai, milislerin mezhepçi yaklaşımlarla Sünnilerden intikam almak istediğini belirterek "Haşdi Şabi'nin Felluce'ye girme ısrarı, Hameney'in ısrarından kaynaklanıyor. Felluce'ye girip oradaki cami ve mescitleri yok etmek istiyorlar. Felluce'den çıkan sivillere işkence yaptılar, aşağıladılar ve öldürdüler. Irak, İran'a bağlı milislerce yönetiliyor. Bu hükümette Sünniler temsil edilmiyor." şeklinde konuştu.

Irak hükümeti ve Haşdi Şabi'nin yaptıklarının terör olduğunu savunan Rifai, "Irak'ta terör varsa terörün başı bu milislerdir. Bunlarda terörün her çeşidi vardır. Hükümet terörün başı olmamalı. Hükümet terörle savaştığını söylüyor ancak yönetimine milis liderleri Ebu Mehdi Mühendis (Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı), Hadi Amiri (Bedir Tugayları lideri), Kasım Süleymani ve Kays el-Hazeli (Asaib Ehli Hak lideri) gibi isimleri alıyor."

Rifai, Necef'teki dini merci Ali es-Sistani'ye de yüklenerek verdiği cihat çağrısının mezhepçi bir çağrı olduğunu ve milislerin varlığını güçlendirdiğini kaydetti.

- Felluce'de 3 bin kişinin akıbeti belirsiz"

Felluce'deki sivillere yönelik Haşdi Şabi milislerinin ihlallerine değinen Rifai, daha önce bu tür olayların yaşanabileceği uyarısında bulunduklarına işaret ederek Felluce'de yaklaşık 3 bin kişinin akıbetinin belirsiz olduğu bilgisini paylaştı.

"Milisler, Sünni bölgelerin altyapısını imha etmeyi amaçlıyor" diyen Rifai sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan Haydar el-İbadi, Haşdi Şabi'nin kendi yönetimi altında bulunduğunu ifade etse de herkes bu zatın hiçbir yetkisinin olmadığını biliyor. Sistani'nin de hiçbir yetkisi bulunmuyor. Sistani milislere 'Felluce'de ihlallerde bulundunuz, geri dönün' derse bunu kimse dinlemez. Kasım Süleymani, 'Haşdi Şabi'yi biz kurduk' demişti."



Yorumlar