Irak ile BM arasında yolsuzluk protokolü imzalandı

- Başbakanlık ofisi: - "Irak'taki büyük ölçekli yolsuzluk dosyalarının incelenmesi için BM ile hükümetimiz arasında protokol imzalandı"

Google Haberlere Abone ol
Irak ile BM arasında yolsuzluk protokolü imzalandı

BAĞDAT (AA) - Irak hükümeti, ülkedeki büyük ölçekli yolsuzluk dosyalarının incelenmesi ve bu sebepten dolayı yurtdışına kaçan zanlıların yakalanması için Birlemiş Milletler (BM) ile destek protokolünün imzalandığı belirtildi.

Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak'taki büyük ölçekli yolsuzluk dosyalarının incelenmesi için BM ile hükümetimiz arasında bir protokol imzalandı." denildi.

Açıklamada, "BM tarafından temin edilecek uluslararası yolsuzluk uzmanı müfettişler dosyaları inceleyecek. Yurtdışına kaçan zanlıların yakalanması ve aynı zamanda yasadışı yollarla kaçırılan paralanın geri getirilmesi konusunda hükümetimize destek verecekler." ifadeleri kullanıldı.

Irak Meclisi Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Üyesi Muhammed Hemidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu tür büyük dosyaların ortaya çıkarılması için Irak ile BM arasında daha birçok protokol imzalanması gerekir. Irak ancak bu şekilde yolsuzluk yapıp yurtdışına kaçan kişileri yakalayabilir ve kaçırılan parayı geri getirebilir." dedi.

Söz konusu protokolün imzalanmasıyla birlikte müfettişlerin işe el atmasının olumlu sonuçlarının olacağını da aktaran Hemidi, Hem suçluların yakalanması hem de yurtdışındaki paranın geri getirilmesinin önünün açılacağını bildirdi.

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu geçen Mart ayında, bazı dosyalarda yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle 18 bakan ve 2 bin 700 yetkili hakkında yakalama emrinin çıkarılmasını talep etmişti.

Yorumlar