Irak Dışişleri Bakanı Caferi'nin Lübnan ziyareti

- Caferi, Lübnan Başbakanı Temmam Selam ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Irak Dışişleri Bakanı Caferi'nin Lübnan ziyareti

BEYRUT (AA) - Lübnan Başbakanı Temmam Selam, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'yi başkent Beyrut’taki hükümet sarayında kabul etti.

Selam ile görüşmesinin ardından Irak’taki Sünni Vakfı Başkanı Abdullatif el-Humeym ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Caferi, Selam ile yaptığı görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Arap dünyası ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Irak güvenlik güçlerinin birden fazla alanda “etkileyici zaferler” elde ettiğini dile getiren Caferi, güvenlik güçlerinin bir yandan Felluce'de kontrolü sağlamaya çalışırken diğer yandan da vatandaşların güvenliğini sağlamaya özen gösterdiğini kaydetti.

Haşdi Şabi milislerinin çatışmalar boyunca “şerefli duruş” sergilediğini savunan Caferi, hükümetin Haşdi Şabi’ye Felluce’ye girme izni vermediğini söyledi.

Haşdi Şabi’nin Felluce’yi geri almak için başlatılan operasyon sırasında sivil halka karşı ihlaller işlediği yönündeki suçlamalarla ilgili Caferi, “İnceleme yürütüyoruz, olanlarla ilgili gerçekleri örtbas etmiyoruz, ne olursa olsun cezalandıracağız” ifadesini kullandı.

Basın toplantısında söz alan Humeym de Felluce operasyonunun “3 haftada” güvenlik güçleri lehine sonuçlanacağını tahmin ettiğini dile getirerek, Libnan’a yaptıkları ziyaretin, anlaşmazlıkları yönetme ve çeşitlilik konusunda Lübnan'ın sahip olduğu tecrübesinden istifade etmek çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

Lübnan’ın önemli Arap ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Humeym, kültürel rolünden dolayı Lübnan'ın Arap ve İslam ülkelerinde büyük rol oynamasını beklediklerini belirtti.

Caferi, bölgedeki bazı ülkeleri ziyareti kapsamında daha önce Mısır ve Ürdün’e gitmişti.

Yorumlar