İnsan hakları örgütlerinden Filipinler'e çağrı

- İnsan hakları örgütleri, ülkede uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde mayıs ayından bu yana 700 kişinin öldürülmesine tepki gösterdi - 300'e yakın sivil toplum örgütünün ortak mektubundan: - "Duterte, uluslararası insan hakları yükümlülüklerine göre hareket etmeli"

Google Haberlere Abone ol
İnsan hakları örgütlerinden Filipinler'e çağrı

ANKARA (AA) - İnsan hakları örgütleri, Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele adı altında mayıs ayından bu yana 700 kişinin öldürüldüğünü ve bu şiddete son verilmesi gerektiğini bildirdi.

Dünya genelindeki 300'e yakın sivil toplum kuruluşu tarafından imzalanan ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün internet sitesinde yayımlanan mektupta, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'den (UNODC) Filipinler'de 700 kişinin öldürülmesiyle ilgili sessizliğini bozması istendi.

UNODC'nin Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye uyuşturucuyla mücadele adı altında uygulanan şiddete son verilmesi konusunda çağrıda bulunması gerektiği belirtilen mektupta, "Duterte'nin uluslararası insan hakları yükümlülüklerine göre hareket etmeli." ifadesi kullanıldı.

Uluslararası Uyuşturucu Politikası Konsorsiyumu Başkanı Ann Fordham, yaptığı açıklamada, "BM uyuşturucu kontrol kurullarına yapılan bu vahşeti açıkça kınamaları konusunda çağrıda bulunuyoruz. Bu ölümler, uyuşturucuyu kontrol altına alma önlemi olarak görülemez." ifadesine yer verdi.

Öte yandan güvenlik güçlerince bugün Albuera Belediye Başkanı Rolando Espinosa'ya yönelik operasyonda 6 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Duterte, dün ülkede 23 belediye başkanının, uyuşturucu çetelerini koruduğunu ya da uyuşturucu ticaretiyle bağlantısı olduğunu onaylamıştı.

Devlet Başkanı Duterte, Filipinler'de 2006'da kaldırılan idam cezasını, uyuşturucu kaçakçıları, silah kaçakçıları ve kurbanlarını öldüren tecavüzcü, soyguncu veya araba hırsızları için getirmek istediğini belirtmişti. Duterte, Davao kentindeki başkanlık kutlamalarına katılan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti. Bilibid hapishanesinde tutulan uyuşturucu baronlar, Duterte'nin başına 50 milyon pezo (yaklaşık 3,2 milyon lira) ödül koyarken, Deterte de her uyuşturucu baronu için 5 milyon pezo (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.

Yorumlar