İnkılap Vapuru'nun söküm işlemi başladı

- Yalova Belediyesince müze, restoran ve nikah salonu olarak kullanılmak üzere, 2009'da İDO'dan satın alınarak özel şirkete kiralanan ve uzun süre hukuki sorunlar yüzünden çürümeye terk edilen İnkılap Vapuru sökülüyor

Google Haberlere Abone ol
İnkılap Vapuru'nun söküm işlemi başladı

YALOVA (AA) - Yalova Belediyesince müze, restoran ve nikah salonu olarak kullanılmak üzere 2009'da İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'den (İDO) satın alınarak, özel bir şirkete kiralanan ve uzun süre hukuki sorunlar yüzünden çürümeye terk edilen, İnkılap Vapuru'nun sökümüne başlandı.

Alınan bilgiye göre, Yalova Belediyesinin girişimiyle Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından yapılan İnkılap Vapuru'nun sökümü için ihaleyi kazanan firma, çalışmalarına başladı.

İlk etapta gemideki yanıcı maddelerin sökümünü gerçekleştiren firmanın, söküm işlemini yaklaşık bir ay içerisinde tamamlaması bekleniyor.

Dünyanın son 4 buharlı gemisinden biri olarak bilinen vapur, 1961 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde inşa edildi. O tarihten sonra İstanbul Boğazı'nda şehir hatları vapuru olarak çalışan İnkılap Vapuru'nun adı İstanbul ile özdeşleşti. Vapur eski Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu döneminde, 2009 yılında İDO'dan satın alınarak, Yalova'ya getirildi. Belediye şirketi Yabeltaş'ın 2009 yılında kiraya verdiği tarihi vapurun sözleşmesi söz konusu şirketin maddi sıkıntıları nedeniyle iptal edildi.

Daha sonra eski Belediye Başkanı Yakup Koçal döneminde İnkılap Vapuru'nun restorasyonu için yeniden ihaleye çıkıldı. İlk 2 ihaleye katılım olmazken 3'üncü ihaleyi kazanan firma, gemide çalışmalara başladı. Eski belediye yönetimi, ihaleyi alan firma tarafından aslının bozulduğu ve kaçak katlar çıkıldığı gerekçesiyle vapuru mühürledi.

Belediye tarafından ihalesi iptal edilen firma, konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme ise Yalova Belediyesi lehine karar verdi.

Yalova Belediyesi son olarak vapurun sökülmesini kararlaştırmıştı.






Yorumlar