İngiltere'nin "Brexit" kararı

- Almanya Başbakanı Merkel: - "Bir ülkenin AB ailesinin üyesi olmasıyla olmaması arasında belirgin bir fark bulunması lazım"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'nin "Brexit" kararı

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir ülkenin Avrupa Birliği üyesi olmasıyla olmaması arasında bir farkın bulunması gerektiğini söyledi.

Merkel, Federal Meclis'te düzenlenen özel oturumda, Brüksel'de bu akşam başlayacak AB Zirvesi öncesinde İngiltere'de geçen hafta düzenlenen referandumla ilgili yaptığı hükümet açıklamasında, İngiltere'nin AB ile ilişkilerinin nasıl olacağına karar vermesi gerektiğini belirtti.

İngiltere’nin, Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesine göre AB Konseyi'ne AB’den ayrılacağına ilişkin başvuruda bulunması gerektiğini, ardından da AB’nin kendi çizgisini belirleyeceğini ifade eden Merkel, "50. maddeye göre, başvuru yapılmadan İngiltere'nin AB’den ayrılmasına ilişkin resmi veya gayriresmi müzakereler olmaz." dedi.

İngiltere ile yapılacak müzakerelerin, olumlu tarafların kabul edilerek olumsuzların reddedilmesi şeklinde olamayacağını vurgulayan Merkel, "Bir ülkenin AB ailesinin bir üyesi olmasıyla olmaması arasında belirgin bir fark bulunması lazım. Bu aileden çıkmak isteyenden yükümlülükleri reddederek imtiyazları sürdürmesi beklenemez." diye konuştu.

- "Almanya ve AB kendi çıkarını koruyacak"

Merkel, ilgili başvurudan sonra başlayacak müzakereler sırasında İngiltere'nin AB üyeliğinin devam edeceğini de kaydetti.

Müzakerelerin dostane bir şekilde yapılacağını belirten Merkel, "Ancak Almanya ve AB, İngiltere ile müzakereleri kendi çıkarları doğrultusunda yapacak." diye konuştu.

- "AB, İngiltere’nin üyelikten ayrılmasının üstesinden gelecek güçtedir"

İngiltere'nin üyelikten çıkma kararından sonra AB'de kalan 27 ülkeyi birlik ve beraberliğe çağıran Merkel, "AB, İngiltere’nin üyelikten ayrılmasının üstesinden gelecek güçtedir" dedi.

Almanya ve İngiltere arasındaki dostane ilişkilerin süreceğini belirten Merkel, İngiltere’nin NATO’da önemli bir partner olarak kalacağına işaret etti.

Dünyadaki sorunlara değinen Merkel, dış politika ve güvenlik sorunlarının bulunduğunu, Irak ve Suriye’deki sığınmacı krizini de gözden kaçırmayacaklarını belirtti.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın başarılı olmaya başladığını ancak henüz tümüyle uygulanmadığını söyleyen Merkel, büyüyen dünyada görevlerin de arttığını, bu sorunların üstesinden sadece birlikte gelinebileceğini sözlerine ekledi.


Yorumlar