- İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Rycroft:

- "Türkiye konusunda bir BM Güvenlik Konseyi açıklaması çıkmış olsaydı iyi olurdu"

Google Haberlere Abone ol
- İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Rycroft:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - İngiltere'nin Birleşmiş Miletler (BM) Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Türkiye'deki darbe girişimine ilişkin, "Türkiye konusunda bir BM Güvenlik Konseyi açıklaması çıkmış olsaydı iyi olurdu" dedi.

BM Güvenlik Konseyi çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İngiliz Büyükelçi Rycroft, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki darbe girişimine ilişkin BMGK basın açıklama metni üzerinde neden anlaşmaya varılamadığı konusunda açıklamada bulundu.

Büyükelçi Rycroft, "Sizce Konsey Türkiye'yi ele almalı mıydı" şeklinde soruya verdiği yanıtta, "Evet, Türkiye konusunda bir BM Güvenlik Konseyi açıklaması çıkmış olsaydı iyi olurdu" ifadesini kullandı.

Rycroft açıklamasında, ABD tarafından hazırlanan tasarıyı isim vermeden bir ülkenin (Mısır) engellediğini söyledi. Bu ülkenin basın açıklamasındaki bir paragrafın çıkarılmasını istediğini belirten Rycroft, söz konusu paragrafın "BMGK'nın seçilmiş hükümeti desteklediği" ifadesinin olduğunu bildirdi.

Büyükelçi Rycroft, "Bu durumla ilgili BMGK'da bir toplantı olması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna verdiği yanıtta ise "Herhangi bir üyenin toplantı çağrısında bulunması halinde katılmaktan memnun olurum" dedi.

BM'deki diplomatik kaynaklardan daha önce alınan bilgiye göre ise Mısır'ın BM Daimi Temsilcisinin, "Türkiye'de seçimle iş başına gelmiş hükümete saygı duyulması gerektiği" yönündeki açıklama metnine şiddetle karşı çıkarak, "BMGK'nın Türk hükümetinin demokratik yollarla seçilip seçilmediğini bilmesinin mümkün olmadığını savunduğunu" ileri sürmüştü.

BMGK basın açıklamasının kabul edilmesi için 5'i daimi, toplam 15 üyeden oluşan üyelerin oy birliğine varmış olması gerekiyor.


Yorumlar