İngiltere'den AİHS kararı

- İngiltere Başbakanı May: - "Son zamanlarda insan hakları yasalarının askerlere zarar veren iddialara neden olduğunu gördük. Bu da askerlerde endişeye neden oluyor. Askerlerimize zarar veren iddialara neden olan bu endüstriye son vermeliyiz" - İngiliz hükümeti, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkı ve özgürlük hakkını düzenleyen ikinci ve beşinci maddelerini askıya alabilecek"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'den AİHS kararı

LONDRA (AA) - İngiliz hükümeti, askerlerini korumak için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) bazı maddelerinin askıya alınabileceğini açıkladı.

Yeni düzenlemeyle hükümet, savaş bölgelerinde zor kararlar almak zorunda kalan askerlerin, ülkelerine geri dönüşte yargılanma korkusu taşımalarının önüne geçmeyi amaçlıyor.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin Birmingham şehrinde devam eden yıllık kongresinde açıklanan yeni düzenlemeyle, gelecekteki savaş hallerinde ya da savaş bölgelerine asker gönderilecekse İngiliz hükümeti, AİHS'nin yaşam hakkı ve özgürlük hakkını düzenleyen ikinci ve beşinci maddelerini askıya alabilecek.

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, "Askerlerimiz bizi korumak için savaş bölgelerine gidiyor. Hükümetin yanlarında olduğunu bilmeleri gerekir. Savaştıkları zaman ülkemizi savunmak için gerekli olan şeyleri yapabilecekleri konusunda kendilerine güvenmeliler. Son zamanlarda insan hakları yasalarının askerlere zarar veren iddialara neden olduğunu gördük. Bu da askerlerde endişeye neden oluyor." diye konuştu.

Askerlerle ilgili suçlamalar olursa bunların elbette soruşturulması gerektiğini ifade eden May, "Ancak askerlerimize zarar veren iddialara neden olan bu endüstriye son vermeliyiz." dedi.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da yasal sistemin bu konuda suistimal edildiğini kaydederek, vergi mükelleflerine milyonlarca sterline mal olan sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

İngiliz askerlerinin, AİHS'den muaf olacakları ancak savaş suçu işlemeleri halinde ülkenin ceza hukukuna ve Cenevre Konvansiyonuna tabi olacakları belirtiliyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, 2004 yılından bu yana Irak savaşıyla ilgili soruşturma ve tazminatlara 100 milyon sterlinden fazla harcama yaptı.


Yorumlar