İngiltere'deki "Irak soruşturması" raporu 6 Temmuz'da açıklanacak

LONDRA (AA) - İngiltere'nin 2003'te Irak Savaşı'na girmesi nedeniyle savaştan sonraki politikaların masaya yatırıldığı "Irak soruşturması" raporunun 6...

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'deki "Irak soruşturması" raporu 6 Temmuz'da açıklanacak

LONDRA (AA) - İngiltere'nin 2003'te Irak Savaşı'na girmesi nedeniyle savaştan sonraki politikaların masaya yatırıldığı "Irak soruşturması" raporunun 6 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

Emekli bürokrat Sir John Chilcot'un başkanlığında 2009-2011 yıllarında 18 ay boyunca kamuoyuna açık şekilde yürütülen soruşturmaya ilişkin raporun yaklaşık 4 yıl önce açıklanması bekleniyordu.

Chilcot, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uzun süredir beklenen 2,6 milyon kelimelik raporun 6 Temmuz Çarşamba günü yayımlanacağını duyurdu.

Ayrıca, 2003-2009 yıllarında Irak'ta hayatını kaybeden 179 İngiliz askerin ailelerinin, yayım gününde rapora daha erken erişimlerinin sağlanması için çalışmalar yürütüldüğü de aktarıldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron da raporun yayım tarihinin açıklanmasını, "güzel haber" olarak tanımladı.

Cameron, raporun açıklanmasındaki gecikmeye ilişkin geçen yıl yaptığı açıklamada, belgenin ne zaman açıklanacağının belirtildiği "bir zaman çizelgesi istediğini" bildirmiş, raporun ertelenmesinden dolayı "sabrının tükendiğini" söylemişti.

Raporun açıklanması, eski ABD Başkanı George W. Bush ile dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair arasında Irak'a ilişkin telefon görüşmelerinin dökümleri ile yazışmaların yayımlanmasına İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın izin vermemesi nedeniyle de ertelenmişti.

Belgeler arasında, Blair ile Bush'un, Irak savaşıyla ilgili 25 notunun ve 130'dan fazla görüşmesinin yer aldığı tahmin ediliyor.

İngiltere'de Kasım 2009'da başlatılan "Chilcot soruşturması"nda, 2003'teki Irak Savaşı'na katılma kararının kilit isimlerinden başta eski Başbakan Blair olmak üzere çok sayıda politikacı, bürokrat, diplomat ve yetkili ifade vermişti.

Yorumlar